Головна Новини Світ Росія Чому в РФ йде пошук "цапів-відбувайлів": чого боїться Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в РФ йде пошук "цапів-відбувайлів": чого боїться Кремль

За провали у війні проти України багато чинів у РФ тепер можуть поплатитися

27 квітня 2024, 15:45
Поділіться публікацією:

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив, що спровоковані рукотворними кризами потоки мігрантів та тимчасово переміщених осіб нібито "руйнують етноконфесійний баланс і формують передумови не лише зміни кордонів, а й розпаду країн". Чому саме зараз він робить таку заяву? І чому саме зараз заарештовано заступника міністра оборони Тимура Іванова? Про що свідчать процеси, що відбуваються зараз усередині країни-агресора? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому в РФ йде пошук "цапів-відбувайлів": чого боїться Кремль

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Російська влада намагається перенаправити злість у російському суспільстві

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій пояснює:

"У Росії триває активний пошук "цапів-відбувайлів" за провали у війні проти України. То шпигуна знаходять, який підвів зі своїми прогнозами. Наразі Януковича почали розпікати. Тепер дійшли до таких забитих у РФ верств як російська армія. У тому числі до Іванова — заступника Шойгу. Він не виглядає забитим з огляду на його скарби, але – призначили "цапом-відбувайлом". Тепер не викрутиться. Швидше за все, дістануться і самого Шойгу, незважаючи на його близькість до Путіна".

За словами експерта, сюжетів про "цапа-відбувайла" в історії Росії – безліч.

"А оскільки Московія зараз занурюється в безодню архаїки, сюжети з її історії повторюватимуться — з нагородженнями непричетних і стратами невинних", — прогнозує Олександр Палій.

Що стосується мігрантів, то російська влада просто намагається перенаправити злість у російському суспільстві, відвести її від себе, пояснює він. Мета путінського режиму, частиною якого є і Патрушев – не втратити підтримки в російському суспільстві, де фашизм має домінуючу позицію, констатує експерт.

Росіяни починають боятися

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко акцентує, що у Заходу мав і частково залишається страх розпаду РФ з непередбачуваними наслідками. Тому початкова західна стратегія після широкомасштабного російського вторгнення росіян в Україну була – не дати нам програти, але й не дати перемогти.

"На моє запитання, чому нам не дають всього необхідного, щоб виграти, адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик пояснював – бо це призведе до однозначного краху путінського режиму. І, хто знає, з огляду на те, що Росія – федерація – куди розповзеться в результаті ядерна зброя, скільки пальців може бути на ядерних кнопках. За логікою Заходу – хоч Путін диктатор, тиран та військовий злочинець, але його більш-менш знають та розуміють, – пояснює експерт. — А, хто буде після? Чи не виявиться зовсім непритомним, та ще й у разі неконтрольованого розпаду РФ?".

Але йшов час. Росія розпочала відвертий терор України ракетами та дронами, скоїла масу військових злочинів, не демонструвала і не демонструє жодного бажання вести переговори на притомних умовах. І думка на Заході почала змінюватися у бік – треба дозволяти Україні більше, якщо не хочемо, щоби запалала вся Європа.

"В одній із бесід зі мною Ванетик дуже яскраво підкреслив – росіяни відчують війну, коли буде збитий їхній побут. Так от зараз (ударами наших дронів, ракет, заходами на територію РФ з боями російських озброєних противників путінського режиму) побут росіян серйозно збивається. Ціни зростають, люди бідують. Просвіту немає. Нижчий клас масово вигрібають на війну, де можна заробити. Але й звідти можна не повернутись. Середній клас практично вимер. І прірва між нижчими шарами та верхівкою поглиблюється неймовірно. Внизу накопичується злоба. Вгорі – страх. Збивати побут правлячого класу завжди складніше. Але, якщо він збивається, то набагато жорсткіше. І "велич" падає з гучним гуркотом", – наголошує Сергій Дойко.

Із цим він пов'язує нинішні процеси в РФ: зростання нетерпимості, зокрема до мігрантів (особливо після теракту в "Крокусі"), пошук винних, бажання розіп'яти всіх і вся.

"Кремль боїться, що Україні вже не просто не дадуть програти, а й можуть дозволити перемогти. Про це нещодавнє рішення США щодо виділення понад 60 млрд доларів допомоги. Про це активізація європейців щодо постачання нам снарядів, дронів, ракет, фінансів тощо. До путінського режиму почало доходити, що ніхто Росії не пробачить те, що вона натворила і продовжує. І він виплескує свої страхи, починаючи полювання на мігрантів, на всіляких "іванових". Намагаючись так перенаправити, каналізувати ненависть, що клекотить у звичайних росіянах, яких Путін обдурив, обіцяючи "Київ за три дні", а втягнув у кровопролитну війну, ізоляцію, злидні і безперспективняк. Скрепність тріщить по швах. Росіяни починають боятися. Немає прогнозованості. Починають летіти голови, які здавалися раніше такими, що не можуть бути збиті. Багато дивних інфарктів, раптових смертей. І дуже схоже на те, що як би цього не боявся Захід, РФ рухається до розпаду, – вважає експерт. — Занадто вона різна і величезна, надто у великий шторм увійшла. У такому вигляді, як була, вона існувати вже не може. І не буде".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається в Росії: до чого може призвести конфлікт між вежами Кремля.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини