close-btn

7 правил, яких повинен дотримуватися кожен криптоінвестор

Криптовалютний ринок повний сюрпризів та стрибків. Але досвідчені криптоівестори знають, що, незважаючи ні на що, треба дотримуватися певних правил

7 правил, яких повинен дотримуватися кожен криптоінвестор

7 правил, яких повинен дотримуватися кожен криптоінвестор Фото: freepik.com

Незалежно від того, чи є ви криптоінвестором-початківцем, чи більш досвідченим, ці декілька правил, допоможуть зберегти і примножити ваші активи.

Проведіть дослідження

Перш ніж інвестувати, дізнайтеся про призначення токена або блокчейну.

Як і корпоративні акції, багато криптовалют слугують певним технологічним або бізнес-цілям, каже Томас Хоган, економіст з Американського інституту економічних досліджень.

Наприклад, Filecoin (FIL) полегшує зберігання файлів в інтернеті. Helium (HNT) підтримує WiFi та мобільну мережу передачі даних.

«На відміну від них, мемкоїни, такі як DOGE і PEPE, не мають жодної мети і слугують виключно для спекуляцій. Ви інвестуєте, тому що вам подобається продукт, чи просто для того, щоб купити побільше? Подумайте про це, перш ніж купувати», – додав Хоган.

Іншими кроками у проведенні ретельного дослідження є з’ясування складу команди, яка стоїть за проєктом, розуміння сценарію використання та технології, а також аналіз ринкових тенденцій, щоб отримати уявлення про те, що думає про продукт ширша спільнота.

Цікаве по темі: Скільки біткоїнів зараз зберігає Tesla

«Звертайте увагу на технічні документи та кейси використання. Тримайтеся подалі від тих коїнів, що не мають чіткої мети, – каже Гай Шітріт, генеральний директор Over The Top SEO. – Не вірте всьому, що ви читаєте в інтернеті або чуєте від впливових людей».

Знайте свій апетит (і толерантність) до ризику

Деякі експерти стверджують, що якщо ви тільки починаєте, то, ймовірно, краще зупинитися на великих, високоліквідних токенах – таких як BTC, ETH і SOL.

«А вже звідти можна починати дивитися далі по кривій ризиків, вивчати тенденції та майбутні потенційні варіанти використання, – сказав Брайан Еванс, генеральний директор і засновник BDE Ventures. – Ми все ще на дуже ранній стадії розвитку, так само, як і ШІ, тому важливо бути обережними при інвестуванні в цю сферу. Потрібно бути обережним з тим, як розгортати кошти».

Еванс додав, що краще інвестувати стратегічно і відповідно до власного профілю ризику.

Джефф Овенс, співзасновник блокчейну першого рівня Haven1, погодився з ним, зазначивши, що якщо ви тільки починаєте, обов’язково починайте з малого і інвестуйте тільки те, що можете.

«Навіть зважаючи на всі історії успіху, криптоінвестиції не слід розглядати як схему швидкого збагачення, – сказав він. – Ставтеся до них так само, як і до будь-якої іншої інвестиційної перспективи, і пам’ятайте, що завжди існує ризик».

Не інвестуйте більше, ніж можете дозволити собі втратити

Ще одна важлива порада: Не інвестуйте те, що ви не готові втратити, оскільки криптовалюта за своєю природою волатильна і схильна до значних коливань.

«Ніколи не інвестуйте гроші, які ви не готові втратити або втратити доступ до них. Якщо у вас є нагальна потреба в цих грошах протягом наступних 12 місяців, ви абсолютно не повинні інвестувати в щось ризиковане», – сказав Стівен Кейтс, CFP і головний фінансовий аналітик Annuity.org.

Інші експерти поділяють цю думку, кажучи, що краще починати з малого і не очікувати, що ціни будуть рухатися вверх по прямій лінії.

«Намагання визначити час входження на ринок схоже на азартну гру, тому просто переконайтеся, що у вас є довгостроковий горизонт і достатньо ліквідності – надзвичайні фонди – перед тим, як занурюватися», – сказав Віджай Маролія, співзасновник The Cash Square.

Остерігайтеся FOMO (синдром втрачених можливостей)

Ребекка Ляо, генеральна директорка Saga, підкреслила, наскільки важливо не занурюватися у проєкти з більшою кількістю грошей, ніж ви готові втратити.

«Критично важливо не перенапружуватися», – сказала вона.

Вона зазначила, що ключовим моментом, як і для мудрого венчурного інвестора в будь-якій галузі, є прорахований розподіл коштів на проєкти, а не те, що ви вкладаєте всі гроші в один, тому що у вас є передчуття або ви бачили, як якийсь інфлюенсер зробив щось подібне.

«У криптовалюті є багато надійних проєктів, і головне – провести необхідне дослідження, а потім інвестувати ту суму грошей, яка відповідає вашому індивідуальному профілю ризику», – додала Ляо.

Усереднення вартості в доларах (DCA) – ваш друг

Усереднення вартості в доларах означає, що ви інвестуєте заздалегідь визначену суму грошей через регулярні проміжки часу в обраний вами криптоактив, незалежно від його ціни.

Це усереднює вартість за певний період часу. Насправді, нещодавнє дослідження Fidelity Investments показало, що DCA є чудовою стратегією для зниження волатильності, особливо в перший рік криптотрейдингу.

Читайте також: Що таке Біла Книга криптовалюти та як її аналізувати

Зробіть волатильність своїм другом

Маролія також зазначив, що, слова Бенджаміна Грема, «ринок поводиться як ваш божевільний бізнес-партнер, пропонуючи вам дико різні ціни на один і той же бізнес протягом кожного торгового дня», достатньо правдиві.

«Тому криптовалюти – це найкращий актив для того, щоб купувати, коли інші бояться, і продавати, коли інші жадібні», – сказав він.

Додавши, що люди, які масово швидко багатіють, майже завжди є ознакою того, що ви перебуваєте біля вершини ринку.

«Але в цьому бізнесі найскладніше – правильно розрахувати час», – сказав він.

Захистіть свою криптовалюту за допомогою надійного гаманця

У світі криптовалют часто трапляються хакерські атаки та шахрайство.

У свою чергу, кілька експертів підкреслили важливість уникнення зберігання криптовалюти на біржах.

Замість цього, інвестуйте в безпечний, автономний гаманець. Найбезпечнішими гаманцями є апаратні гаманці, але вони також вимагають дещо високого рівня технічних знань.

«Придумайте безліч рішень відповідно до ваших потреб і того, наскільки ви компетентні в технологічному плані, – сказав Шітріт. – Пам’ятайте, що це лише відправні точки. Інвестування в криптовалюти вимагає навчання та постійного слідування за змінами, що відбуваються».

Раніше ми писали, що ЄС посилив боротьбу з відмиванням грошей та як це торкнеться криптовалюти. Ухвалений документ посилить контроль на території Євросоюзу над фіатними грошима, а також над цифровими активами та всім з ними пов’язаним.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Запаси нових біткоїн-китів випереджають резерви старих

У яку криптовалюту радить інвестувати «Вовк з Волл-стріт»

Коли зʼявляться ETF на базі альткоїнів – прогноз експерта

За матеріалами: GOBankingRates.

google news