Росія планує зірвати мирний саміт у Швейцарії — коментар політичного експерта

Ілюстрація: dw.com

Президент України Володимир Зеленський, посилаючись на дані розвідки, повідомив про спроби Москви зірвати перший Глобальний саміт миру, який має відбутися у Швейцарії в червні. Очевидно, РФ розуміє важливість цієї зустрічі, попри те, що саміт буде першим — інавгураційним. Проте він сформує групу союзників та створить тренд. Такою думкою поділився політичний експерт, військовослужбовець Збройних сил України Олександр Антонюк в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Саміт — це формування союзних держав, це вже, по суті, створення нового порядку денного та тих рішень, які визначатимуть політику майбутнього вже на кілька, якщо хочете, навіть десятиліть. Це країни, які вже чітко розуміють глобальні загрози та ті, що загрожують кожній країні, яка буде присутня на цьому саміті. Цей саміт завтра не розв’яже питання війни та миру. Але цей саміт, на мою думку, створить тренд, який вже розвиватиме наступні дії: від політики щодо країн-агресорів та їхніх союзників до <…> створення блоку безпеки на Європейському континенті… Щоб своєчасно не просто відбивати ті загрози, які сьогодні становить терористичний режим Кремля, а хоча б на кілька кроків уперед, щоб не допускати прецедентів, як сьогодні в Україні”, — коментує гість ефіру.

Він вважає, що саме тому Росія прагне зірвати саміт, але має сумніви, що це в неї вийде. Водночас політичний експерт не виключив, що Москва використає свої інструменти — організацію акцій протесту під прикриттям соціальних вимог, провокації та інші — у країнах-потенційних учасниках саміту.

“Я думаю, що саму технологію та сам механізм, який Росія може використати, наша розвідка має. Якщо про це сказав президент України, то я думаю, що на рівні спецслужб уже йде обмін інформацією. Усі учасники саміту, принаймні на рівні організації, зроблять усе можливе для того, щоб гарантувати безпеку проведення саміту. А вже внутрішня політика чи, скажімо, політика в кожній країні, на мою думку, це теж питання кожного окремо. І, звісно, співпраця з нашою розвідкою, із зовнішнім світом. Я думаю: якщо в цьому контексті буде нормальна колаборація, то у Росії нічого не вийде”, — зазначив він.

Антонюк наголосив: Росія сьогодні говорити про мир не готова.

“Вона не готова проводити розслідування та визнавати свою провину, глобальну провину не лише перед Україною, а й перед іншими країнами, де вона розв’язувала війни, де вона вбивала, ґвалтувала та мародерствувала, ламала долі людські”, — констатував гість ефіру.

Він додав: усі нібито “мирні” пропозиції, які в різний час лунали з Росії, це насправді пропозиції світу жити “за поняттями”. Натомість українська формула миру — про міжнародне право.

Читайте також: РФ намагається дискредитувати саму ідею Глобального саміту миру — вона в ньому не зацікавлена, — Подоляк

Раніше політолог Максим Джигун сказав, що відвідування Китаєм Глобального саміту миру у Швейцарії в червні буде знаком, що КНР бере до уваги всі дипломатичні, політичні повідомлення від країн Заходу.

Читайте такожГлобальний саміт миру: з ким Україна хоче говорити про закінчення війни та чого варто очікувати

Прямий ефір