У в’язницях РФ триває мобілізація за принципом дуже нудного конвеєра, — Романова

Ольга Романова. Фото: "Русь Сидящая"

Міністерство оборони РФ продовжує мобілізацію в місцях позбавлення волі. Наразі вирушити на фронт може не лише ув’язнений, а й затриманий за підозрою. Про це сьогодні, 27 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла директорка фонду “Русь Сидящая” Ольга Романова.

“Мобілізація у в’язницях триває, але дуже нудно. Вербують за принципом дуже нудного конвеєра. Вони передали це все у Федеральну службу виконання покарань (ФСВП), яка в кожній зоні відбирає добровольців. Досі, як і раніше, — 20-40 осіб на місяць. Просто забирають партіями та відправляють на війну”, — розповіла вона.

Ув’язнені вербуються в армію РФ, щоб не потрапити під загальний каток мобілізації та отримати грошову винагороду.

“На території кожного місця позбавлення волі вже влаштовані, за поправками до закону про військову службу, столи військового обліку під мобілізацію. Ув’язнені це прекрасно бачать і намагаються встигнути не потрапити під мобілізацію, а завербуватися й отримати гроші”, — підкреслила Романова.

Згідно з новим указом Володимира Путіна, затримані за злочини в Росії зможуть зголоситися вирушити на фронт в Україну, їх буде мобілізовано до винесення вироку судом.

“Рано чи пізно ув’язнених будуть призивати, особливо молодих ув’язнених до 30 років, а це — дуже велика частина. Плюс до всього, дуже додалося вояків, яких “зняли з теплого трупа”. 23 березня Володимир Путін підписав указ, згідно з яким можна брати на війну підозрюваних, підсудних тощо. Тобто будь-яка людина, яку затримали за підозрою в злочині, може заявити, що хоче на фронт, після чого вона поїде не до суду, а в Україну. І не важливо, скількох вона вбила або зґвалтувала”, — розповіла експертка.

Читайте також: Росіяни з глибинки із задоволенням підписують контракт із Міністерством оборони РФ через гроші — думка

Прямий ефір