RU
 

Лубінець звинуватив Червоний Хрест у підіграванні російській агресії

Текст: ,  28 квітня 2024, 01:49
0
2442
Лубінець звинуватив Червоний Хрест у підіграванні російській агресії
Фото: РБК-Украина
Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець

Омбудсмен розкритикував Міжнародну Федерацію Червоного Хреста через реакцію на своє попереднє звернення щодо російської організації фонду.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звинуватив Міжнародну Федерацію Червоного Хреста (МФЧХ) в тому, що вона "перетворилася на адвоката російських злочинців". Про це посадовець у суботу, 27 квітня, написав у Telegram.

Він нагадав, що звертався до МФЧХ через заяви працівників російського відділення та зв’язок його керівника з російською "патріотичною організацією". У МФЧХ заявили, що російської організації немає в окупованих Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях України, проте "жодного слова не сказано, що РЧХ діє на території Криму".

До того ж російський Червоний Хрест викрав у Криму майно національного Товариства Червоного Хреста України, написав Лубінець і додав, що українська організація вимагає засудити ці дії. Разом з тим омбудсмен заявив, що російський Червоних Хрест співпрацював з табором Артек у тимчасово окупованому Криму.

"Також йшлося про те, що на директора цього табору наклали санкції за причетність до депортації українських дітей. Водночас у висновках федерації наразі йдеться тільки про те, що "партнерство РЧХ з табором Артек вимагає серйозного перегляду". Ці слова виглядають жалюгідно", - пише Лубінець.

Перевірка показала, що "деякі особи" з РЧХ зробили політичні заяви, які не відповідають принципам організації. Лубінець пише, що керівник організації в РФ нібито "уже не причетний до політичних організацій", проте це не означає зміни його поглядів.

Водночас група федерацій, яка створена для перевірки дій російського Червоного Хреста, протягом найближчих чотирьох місяців надасть свої висновки.

"Такі дії вважаю з боку МФЧХ прямим підіграванням агресії РФ. Міжнародні організації не можуть мовчанням підігравати російській агресії! Інакше вони не допомагають, а лише шкодять світовому правопорядку! Вважаю, що МФЧХ, організація зі світовим іменем, перетворилася на адвоката російських злочинців" – наголосив Лубінець.

Він також повідомив, що нова президентка МФЧХ Кейт Форбсготова провести з ним зустріч, і він планує під час зустрічі порушити зазначені питання.

Раніше ЗМІ повідомляли, що співробітники Російського Червоного Хреста незаконно їздять на окуповані території та підтримують агресію проти України і причетні до знущань з полонених українців.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Війна Росії з Україною
Захисники відійшли з низки позицій на Харківщині
США терміново продають Україні три пускові установки HIMARS
Вибух у Броварах: з'явилися подробиці
Трюдо обіцяє взяти участь у Саміті миру
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СПЕЦТЕМА: Війна Росії з Україною
ТЕГИ: Россияомбудсмен
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі