Найбільший ліцей Ковеля отримав сучасне укриття — подробиці (ВІДЕО)

Для найбільшого ліцею Ковеля Волинської області побудували сучасне укриття. Приміщення розраховане на понад 800 учнів і відповідає всім вимогам з безпеки та комфортне для тривалого перебування в ньому дітей, передає FREEДOM.

Нове укриття в ліцеї № 1 міста Ковеля майже готове. У приміщенні вже пофарбовані всі стіни та підведені комунікації. Наразі залишається запустити систему вентиляції: підрядники очікують на комплектувальні. Укриття будували з нуля: від котловану до вже готового укриття знадобилося приблизно пів року.

“Укриття дуже добротне. У нас тільки на верхнє перекриття пішло в районі 45 тонн металу. Ширина стін — 50 см. Воно здатне витримати все. У нас навіть двері протиядерні, — прокоментував підрядник Богдан Бойчук.

В споруді постаралися передбачити все: медпункт, шафки для зберігання речей, кімнати для переодягання і санітарні приміщення. Якщо виникне необхідність перебувати тут тривалий час — також обладнано 90 двомісних ліжок. Освітлення з акумуляторами. На випадок блекауту — є потужний генератор.

Система опалення тут — централізована від шкільної котельні. У разі аварії без тепла теж не залишаться: уже під’єднали печі на дровах. За проєктом також передбачено запаси води на два тижні.

“Раніше в школі не було укриття. Будівля навчального закладу, побудована в 1960-ті роки, без підвалу. Через загрозу атак російської армії діти були змушені навчатися у дві зміни й під час повітряних тривог перебігати в укриття сусідніх організацій. Зараз ми навчаємося в змішаному режимі й орендуємо укриття у найближчих підприємств. Коли це укриття буде здано в експлуатацію, ми зможемо його відвідувати, наші діти можуть навчатися повноцінно в очному режимі в одну зміну. І це набагато поліпшить освітній процес. У нас 1 276 дітей, укриття вміщує в середньому близько 800 осіб”, — розповіла директорка ліцею Оксана Мельник.

“Під час тривоги буває так, що потрапляє і на першу, і на другу зміну, мусиш забирати з одного укриття і бігти в інше, якщо є необхідність забрати дитину. А так усе буде поруч”, — зазначила мама учнів ліцею Лілія Корнійчук.

Перший ліцей — найбільший навчальний заклад у Ковелі. І тому для повноцінного навчання дітей будівництво укриття було критично важливим не лише для учнів, але й загалом для міста. Воно сучасне і створювалося з урахуванням загроз, які несуть бойові дії.

“Майже рік ми працювали над проєктною документацією, погоджували всі необхідні дозволи. Це було складно, але нам вдалося. Ми побудували у співфінансуванні з державним бюджетом. Ми отримали субвенцію 20,4 млн гривень. Загальна вартість укриття — понад 35 млн гривень. Ця різниця компенсується з місцевого бюджету”, — пояснив міський голова Ковеля Ігор Чайка.

Міський голова прогнозує: укриття здадуть в експлуатацію за два тижні. Наразі в Ковельській громаді є ще три школи, у яких немає захисних споруд. Для їхнього будівництва керівництво міста шукає фінансування.

Читайте також: “Сила — у жінках-добровольцях”: на Рівненщині сформовано першу жіночу пожежну команду (ВІДЕО)

Прямий ефір