Не F-16 єдиними: авіатор розповів, як можна закрити небо над Україною

Винищувачі F-16. Фото: lockheedmartin.com

Поява американських винищувачів F-16 в українському небі стане серйозним посиленням обороноздатності України, але не зможе повністю закрити українське небо. Про це сьогодні, 28 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів президент Української авіаційної асоціації пілотів і власників літаків “АОПА Україна”, український авіатор і волонтер Геннадій Хазан.

“Як правило, літаки F-16 працюють в авіаційному комплексі разом із системами ДРЛВ (дальнього радіолокаційного виявлення). Сам літак, маючи свій локатор, має свої усічені можливості. У повному обсязі літаки типу F-16 та інші системи працюють у той момент, коли присутній у повітрі літак дальньої радіолокаційної розвідки. Саме він вказує винищувачу цілі на відстанях 400-600 км, на які потім і рухається літак для їхнього ураження. Тому Україні вкрай важливо разом із винищувачами F-16 отримати від союзників ще й системи ДРЛВ”, — зазначив Хазан.

Тому керівництво України має звернутися до союзників по допомогу в наданні такого серйозного елемента авіаційної платформи, як літаки дальньої радіолокаційної розвідки, додав авіаексперт.

Він також розвінчав міф про те, що літаки F-16 зможуть на 100% закрити українське небо.

“Неможливо закрити небо на 100%. Це неможливо зробити з низки технічних та інших причин, зокрема й фінансових. А ось закрити його на 97-98% можливо. Але для цього необхідні не тільки літаки F-16, але й велика кількість комплексів ППО (протиповітряної оборони). При цьому вони мають бути ешелоновані. І різного радіуса дії: малого, середнього і великого”, — уточнив авіатор.

За його словами, нині Україна — одна з небагатьох країн, яка розвиває модель різноешелонованої системи протиповітряної оборони.

“Наприклад, у Росії є досвід запуску великої кількості БпЛА. В України ж навпаки — є практика перехоплення великої кількості безпілотників. І це говорить про те, що вона серйозно розвиває власні системи ППО. Єдине — іноді нам не вистачає деяких інструментів. Але в нас є кваліфіковані офіцери, які вміють і навчилися це робити. І, до речі, союзники дуже сильно зацікавлені в тому, щоб такий досвід теж переймати”, — резюмував Геннадій Хазан.

Читайте також: Паритет у небі: коли F-16 будуть в Україні і як зміниться ситуація на фронті — думки експертів

Нагадаємо, раніше військовий аналітик Олексій Гетьман висловив думку про те, що навіть 50 винищувачів F-16 не дадуть змоги Україні закрити повністю весь повітряний простір, але дозволять захистити небо на особливо гарячих ділянках.

Читайте також: Передача Paveway IV дасть змогу з упевненістю говорити, що F-16 найближчим часом з’являться в небі України — думка

Прямий ефір