close-btn

Названо, як змінилась вартість землі з моменту відкриття ринку

Після відкриття ринку землі в Україні вартість сільгосп ділянок зросла. Наразі середня ціна купівлі-продажу становить 42 771 грн за гектар

Названо, як змінилась вартість землі з моменту відкриття ринку

Фото: freepik.com

Станом на 1 квітня в обігу знаходиться 1,24% від загальної площі всіх сільгоспземель в країні. На усталений ринок такий показник є нормальним, а на нових — може сягати й 5%.

Про це заявив віцепрезидент Київської школи економіки, керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Олег Нів’євський.

За його прогнозом, після виходу на ринок землі юридичних осіб та набуття ним більшої ваги відсоток землі в обігу на рік зросте до 3-5%.

Наразі 32,9 млн га земель (або 77%) зареєстровано в Державному земельному кадастрі. З моменту відкриття ринку відбулося 227 449 угод на ділянки площею 510 800 га.

Водночас середня вартість купівлі-продажу сільгосп землі становить 42 771 грн/га, а середня нормативна грошова оцінка — 28 924 грн/га.

Читайте також: Наскільки зросли ціни на землю в Україні — KSE

Нів’євський зазначив, що капіталізація ринку землі зростає — з початку роботи ринку землі вартість 1 гектара в середньому збільшилась на понад 10 тис. грн.

Однак через повномасштабну війну не вдалось укласти 120 тис. угод сукупною площею 355,5 тис. га. Таким чином, втрати ринку земель сягнули $325 млн.

Лідерами серед регіонів України за кількістю сільгосп земель в обігу є Хмельницька та Полтавська області — понад 2% в кожній.

Фахівець додав, що в обігу переважко знаходиться товарна земля, яка до відкриття ринку була підмораторною. Загальна площа угод із землями ТСГ та ОСГ становить 90% від усіх угод купівлі-продажу.

Раніше ми писали, що після відкриття ринку землі для юридичних осіб, попри очікування, бізнес почав продавати землю, а не купляти.

За майже три місяці після відкриття земельного ринку для бізнесу, українські компанії продали щонайменше 1283 гектари землі, згідно з даними Державного земельного кадастру (ДЗК).

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Держфінмоніторинг виявив сотні сумнівних фіноперацій: названо суму

Де мільярдери зберігають свої гроші під час ринкової турбулентності

Названо, скільки податків сплатили мережі АЗС в Україні за 2023 рік

Джерело: AgroTimes

google news