close-btn

NASA та Nokia запускають зв’язок 4G у космос

NASA та Nokia об’єднали зусилля для створення мобільної мережі на Місяці, щоб допомогти закласти фундамент для довгострокової присутності людини на інших планетах

NASA та Nokia запускають зв'язок 4G у космос

NASA та Nokia запускають зв’язок 4G у космос Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

Цього року має відбутися запуск ракети SpaceX – точна дата ще не підтверджена – з простою мережею 4G на Місяць. Апарат встановить систему на південному полюсі Місяця, а потім нею можна буде дистанційно керувати з Землі.

«Першим викликом для запуску мережі є наявність стільникового обладнання космічної якості, яке відповідає відповідним вимогам щодо розміру, ваги та потужності, а також розгортання без участі технічного персоналу, – сказав Волт Енгелунд, представник NASA. – Не менш складним завданням буде робота в суворих місячних умовах екстремальних температур і радіації».

Блок мережі 4G створюється лабораторією Bell Labs компанії Nokia з використанням низки готових комерційних компонентів. Він буде завантажений на спусковий апарат і після розгортання з’єднає його за допомогою радіообладнання з двома роумінговими апаратами, що мають власну спеціальну місію: пошук льоду.

Один з апаратів, місяцехід Lunar Outpost, досліджуватиме місцевість, відому як хребет Шеклтона, тоді як інший, Micro-Nova, зануриться в кратер, щоб знайти безпрецедентні докази наявності льоду на Місяці з близької відстані.

Зображення льоду, які передаватимуться на спусковий апарат, а потім на Землю майже в реальному часі через стільникову мережу, стануть першими у світі. Місячний лід може бути використаний для створення придатного для дихання кисню і навіть палива, яке з часом може бути використане для запуску місій на Марс з Місяця.

Для програми NASA «Артеміда», яка має на меті повернути астронавтів на Місяць у цьому десятилітті, мобільний зв’язок є безцінним.

Цікаве по темі: Що знаходиться всередині Місяця — відповідь вчених

Наразі астронавти спілкуються один з одним по радіо, але NASA хоче мати місячну систему зв’язку, здатну підтримувати відео високої роздільної здатності і наукові дані.

«Зрештою, ці зусилля допоможуть створити місячну мережу зв’язку, яка дасть нашим дослідникам можливість передавати наукові дані назад, консультуватися з центром управління місією і розмовляти зі своїми сім’ями, наче якщо б вони розмовляли по мобільному телефону», – сказав Енгелунд.

Це могло б закласти основу для позаземного інтернету, подібного до земного. Персональні пристрої могли б підключатися до таких мереж, що дозволило б космічним колоністам користуватися смартфонами, які мають доступ до всіх додатків і сервісів, доступних для тих, хто залишився на Землі.

«Майбутня місячна економіка буде критично залежати від комунікаційних технологій для збору та аналізу даних, обміну інформацією, а також підтримки і контролю операцій, – сказав Тьєррі Кляйн, президент Bell Labs Solutions Research. – Це включає підтримку напівпостійної або постійної присутності людини на Місяці, а також автоматизовані роботизовані операції з транспортування, видобутку ресурсів, переробки корисних копалин і збору наукових даних».

Існують потенційні комерційні вигоди і для земних бізнес-підприємств.

Якщо мережа зможе витримати подорож на орбіту, а потім розгорнутися і автономно існувати в умовах космічного вакууму, різких коливань температури і космічної радіації, вона зможе вижити в найсуворіших місцях на Землі – таких як полярні крижані шапки, пустелі або морські платформи.

Ознайомтеся з іншими популярним матеріалами:

Коли утворився Місяць: науковці назвали дату

Ілон Маск створить власну 5G мережу: деталі

В надрах Марса може бути життя: що знайшли вчені

За матеріалами: CNN.

google news