Космос

Система лазерного космічного зв’язку NASA продовжує бити рекорди

0

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США повідомило про нову передачу даних із зонда «Психея» (Psyche) за допомогою системи лазерного зв’язку — цього разу з відстані понад 226 мільйонів кілометрів від Землі.

Інженери використовували експериментальну систему оптичного зв’язку (Deep Space Optical Communications, DSOC), яку вже застосовували наприкінці минулого року, щоб відправити із глибокого космосу на Землю відеоролик із котом, разом із системою стандартного радіозв’язку зонда.

Дані були надіслані двома системами на випадок, якщо експериментальна DSOC не впорається з передачею. Але з’ясувалося, що DSOC здатна передавати інформацію з вищою швидкістю, ніж очікувалося. Система відправила дані зі швидкістю 25 мегабіт на секунду замість одного мегабіта на секунду, як передбачалося раніше, навіть коли космічний апарат знаходився далеко від Землі.

Як зазначили в NASA, лазерні системи здатні передавати дані від 10 до 100 разів швидше за сучасні радіочастотні системи. Враховуючи зростання складності космічних місій та збільшення обсягів даних, які потрібно надсилати на Землю, лазерну технологію можна буде використовувати у майбутніх космічних місіях.

Comments

Comments are closed.