Як держави допомагають повертати українських дітей із Росії, розповів Павліченко

Олександр Павліченко. Фото: uatv.ua

У Міжнародній коаліції з повернення українських дітей, незаконно депортованих Росією, наразі беруть участь 33 країни. Але основна проблема, що в цьому союзі немає держави, яка могла б взяти на себе роль лідера у розв’язанні цього питання. Про це сьогодні, 28 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко.

“Наразі офіційно такої держави-покровителя немає. І в цьому велика проблема. У темі повернення дітей Катар відіграє певну роль, але він не заміщає собою державу-покровителя”, — сказав він.

Павліченко повідомив, що учасники коаліції насамперед допомагають ідентифікувати місцезнаходження дітей і сприяють їхньому поверненню в Україну. Також вони фінансують благодійні організації, які працюють за даним напрямком.

“Тобто по-справжньому реальний внесок роблять ці організації, які працюють над встановленням місць знаходження дітей. Вони працюють із родичами, оформляють необхідні документи — й логістичні, й правові. Це і паспорти, й квитки. Вони забезпечують переїзд дітей, передачу їх, скажімо так, із рук у руки. І на російській території є організації та групи людей, які так само сприяють і допомагають у поверненні українських дітей”, — розповів він.

Водночас Росія не робить жодних кроків назустріч щодо повернення дітей, яких вона насильно вивезла з окупованих українських територій після 22 лютого 2022 року. Але деяких дітей РФ дозволяє вивозити.

“І на цьому етапі включаються механізми на рівні держави, яка може заходити на територію Російської Федерації та здійснювати необхідні юридичні кроки й перевозити дітей із Росії в Україну. Наприклад, у цьому нам допомагає Катар”, — пояснив правозахисник.

Павліченко нагадав, що днями до міжнародної коаліції приєдналася Японія. Ця країна може сприяти поверненню українських дітей коштом своїх програм і ресурсів, які можуть працювати в Україні або на території третіх країн.

Читайте також: Японія приєдналася до коаліції з повернення депортованих Росією українських дітей

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір