RU
 

В Україні з'явилася нова монета

Текст: ,  29 квітня 2024, 03:21
0
6106
В Україні з явилася нова монета
Фото: НБУ
В Україні випустили нову монету

Купити монету можна в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Також монету можна буде купити у банках-дистриб'юторах.

НБУ ввів у обіг нову монету номіналом 5 грн. присвячену 38-м роковинам Чорнобильської катастрофи. Про це у неділю, 28 квітня, повідомив НБУ у Facebook.

Там зазначили: називається монета "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний".

"Лелека чорний - рідкісний птах, який став одним із своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні. Його популяція на території Чорнобильського заповідника зростає. Це свідчить про відновлення екосистеми регіону та про те, що заповідник стає осередком біорізноманіття навіть в умовах радіаційного забруднення", - йдеться у повідомленні.

Вказується, що монету виготовлено з нейзильберу (сплаву міді, нікелю та цинку) тиражем у 40 тис. штук - у т.ч., 20 тис. штук у сувенірному пакованні.

На аверсі монети (лицьовій стороні) зображено "символічне колесо життя, що знаменує відродження природи". Як пояснюють автори дизайну монети, воно являє собою стилізований міжнародний знак "Радіаційна загроза", оповитий листям, навколо якого тварини, популяції яких розвиваються у 30-кілометровій зоні відчуження:

  • лелека чорний;
  • кінь Пржевальського;
  • лось;
  • бурий ведмідь.

На реверсі (зворотній стороні) на тлі пейзажу зображений чорний лелека. Над ним – пташенята в гнізді.

Національний банк України у суботу, 13 квітня, презентував першу пам’ятну монету Українська бавовна. Нептун із серії Збройні Сили України, яка присвячена українській зброї та її творцям. 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

ТЕГИ: деньгимонетаНБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі