У Дніпрі помітили червонокнижний вид ящірок

У Дніпрі місцеві мешканці зафільмували «ящірку прудку», яка внесена до Червоної книги.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Facebook-сторінку “Тваринний світ України”.

У Дніпрі місцева жителька зробила фото рідкісного виду ящірки, відомого як “Ящірка прудка”. Цей вид є вимираючим і відрізняється екзотичним та яскравим забарвленням.

“Ящірка прудка (Lacerta agilis Linnaeus), самець і самка. Дніпро, 27.04.24”, – зазначила авторка світлин.

Прудка ящірка охороняється у багатьох країнах Західної Європи.

У Дніпрі помітили Червонокнижний вид ящірок

У Дніпрі помітили Червонокнижний вид ящірок

Довідка: Подібно до інших ящірок, представники цього виду належать до ряду Лускаті, родини Ящіркові (Lacertidae). Вони є представниками роду Ящірка (Lacerta), який налічує 10 видів. На теренах України з представників цього роду трапляються лише 2 види – ящірка прудка та зелена.

Наукова назва прудкої ящірки – Lacerta agilis. Перша складова походить з латинської мови та безпосередньо означає назву цих плазунів. Друга складова є латинським словом, яке перекладається як «рухливий», «швидкий» чи «спритний». Загалом існує близько 10 визнаних підвидів ящірки прудкої, які можуть трохи відрізнятися за забарвленням.

Зазвичай ящірка прудка має піщано-коричневе забарвлення тіла та світле черевце. Проте на боках помітні темні плями, які наче схожі на очі, оскільки світліші всередині та темніші зовні. Ці плями часто різняться за розміром.

Такі ящірки ведуть усамітнений спосіб життя. Проте можна побачити двох прудких ящірок, які разом засмагають на великому камені. Часто вони приблизно однакового розміру. У шлюбний період самці прудкої ящірки стають дуже агресивними та здатні битися один з одним до смерті.

Прудкі ящірки активні вдень. Цих плазунів нерідко можна побачити, коли вони гріються на купі піску або камінні. Мешкають у норах під землею.

Прудка ящірка поширена майже по всій території Європи, проте у країнах Західної Європи є видом, що зникає. Крім того, ареал поширення цих плазунів простягається до Азії. Прудка ящірка зустрічається на Кавказі та півдні Казахстану, а також на сході Середньої Азії.

Нагадаємо, в Новокодацькому районі Дніпра помітили новий для нашого регіону вид голубів, який там оселився.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,