G7 готується до рішення щодо заморожених активів РФ — позиції країн (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: slovoidilo.ua

“Велика сімка” (G7) на саміті у червні має ухвалити рішення щодо заморожених активів Російської Федерації. Про це розповів міністр юстиції України Денис Малюська. Як пише агентство Reuters з посиланням на двох чиновників із країн G7, щоб запобігти майбутнім розбіжностям між Європою та США Вашингтон хоче зробити ставку на відсотки з доходів від активів, передає FREEДОМ.

З березня 2022 року на Заході точаться дискусії про те, як краще використати заморожені російські кошти для підтримки України. За словами міністра юстиції України Дениса Малюськи, червневий саміт G7 має винести фінальне рішення щодо долі російських активів. Він заявив, що напередодні зустрічі США подали дуже добрий приклад ухваленням закону про можливість арешту російських активів у Штатах. Міністр озвучив три сценарії розвитку подій.

“За супероптимістичного сценарію буде конфіскація. За нейтрального сценарію буде вилучення доходів під певну позику для того, щоб такі доходи, нараховані, наприклад, на 10 років наперед, були виплачені одним траншем уже зараз. Песимістичний сценарій — лише поточне відрахування доходів, нарахованих у сумі російських активів. Це максимум 5 млрд євро на рік”, — розповів Денис Малюська.

За словами міністра, з найбільш радикальної позиції виступають Велика Британія та США. Інші країни стриманіші. Зокрема, The Wall Street Journal пише, що затятим противником конфіскації активів є Німеччина. Як стверджують аналітики видання, Берлін нібито боїться, що це може створити прецедент на позови чи конфіскацію активів уже самої Німеччини в межах репарацій за Другу світову.

“Берлін стверджує, що міжнародне право забороняє приватним особам позиватися проти держав в іноземних судах, і що державні активи захищені від конфіскації. Але берлінські чиновники заявляють, що порушення цього принципу у випадку з Росією підірве давню правову позицію Німеччини”, — пише The Wall Street Journal.

Окрім Німеччини проти конфіскації російських активів виступають також Франція та Європейський Центральний банк. Вони переймаються довірою до європейських фінансових інституцій. Раніше в інтерв’ю агентству Reuters міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що прямий арешт активів РФ є повністю виправданим і не несе жодних фінансових та юридичних витрат. Втім, за словами Єллен, суперечності серед європейських країн змушують США шукати інші варіанти.

“Європейці зробили дуже конструктивний крок: більшість російських активів, що зберігаються в Бельгії, тепер переведено у готівку, і Euroclear заробляє відсотки на цих активах. Європейський Союз погодився відокремити ці відсотки та, по суті, просунутися у реалізації програми, в межах якої вони можуть бути переведені до України. Такий підхід може бути широко підтриманий країнами, які стурбовані арештом активів… Існує ціла низка варіантів”, — заявила міністерка фінансів США Джанет Йєллен у коментарі агентству Reuters.

На заяви про виправданість прямої конфіскації російських активів відреагували й у Кремлі. Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков сказав, що “характер так званих заходів у відповідь” визначатиметься залежно від того, як далі розвиватиметься дискусія.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну країни Заходу заморозили російські активи на суму понад 300 млрд дол.

Читайте також: Що довше Росія вестиме війну і завдаватиме збитків Україні, то довше росіянам доведеться оплачувати репарації, — Буроменський

Нагадаємо, у США ухвалено закон про військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. Він передбачає передачу для потреб України заморожених активів Росії.

Читайте також: Конфіскація держактивів РФ і використання їх на відновлення України: який механізм запропонували в ПАРЄ (ВІДЕО)

Прямий ефір