close-btn

Яке місце посіла Україна за витратами на оборону у світі — дослідження

Світові витрати на оборону у 2023 році сягнули понад $2,4 трлн, показавши зростання на 6,8% порівняно з попереднім роком

Яке місце посіла Україна за витратами на оборону у світі

Фото: freepik.com, unsplash.com

Про це йдеться в аналітиці Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Військові видатки України минулого року зросли на 51% — до $64,8 млрд. Ця сума становить 58% загальних державних видатків та 37% ВВП. Такі показники виводять Україну на восьме місце серед країн світу за витратами на оборони.

Аналітики зазначають, що витрати України на воєнні потреби у 2023 році становили 59% від російських. Однак Україна також отримала військову допомогу щонайменше на $35 млрд, зокрема $25,4 млрд – від США. У сумі ця допомога та власні оборонні видатки України були еквівалентні приблизно 91% воєнних витрат рф.

У росії торік витрати на оборону зросли на 24% і становили $109 млрд (5,9% ВВП і 16% видатків держбюджету). Це на 57% більше, ніж у 2014-му, коли вона анексувала Крим.

Читайте також: Як змінився великий бізнес в Україні з початку повномасштабної війни — дослідження

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Хто найбільше витратив на оборону у 2023 році

Перше місце за військовими витратами зайняли США — $916 млрд або 37% військових витрат у світі.

Також до п’ятірки світових лідерів увійшли Китай, рф, Індія та Саудівська Аравія. Утім показово, що вторгнення росії в Україну призвело до збільшення оборонних витрат України, рф та низки європейських країн.

Вас може зацікавити: Скільки держборгу повинні будуть віддати українці в кінці 2024 року — МВФ

У звіті SIPRI йдеться, що внаслідок воєн та напруженості в Тихоокеансько-азійському регіоні видатки на оборону у світі торік істотно зросли, досягши нового рекорду. Загалом було витрачено близько $2,4 трлн, що на 6,8% більше порівняно з попереднім роком.

Вперше з 2009 року військові витрати зросли в усіх п’яти географічних регіонах, визначених SIPRI, причому особливо значне зростання було зафіксоване в Європі, Азії й Океанії й на Близькому Сході.

Аналітики також зауважили, що у 2023 році на 31 члена НАТО припадало $1,34 трлн, що дорівнює 55% світових військових витрат.

Нагадаємо, найбільше видатків з державного бюджету України у березні 2024 року, як і в попередні місяці, спрямували на зарплати військовим та держслужбовцям. Протягом березня з держбюджету витратили 268,4 млрд грн, а всього за перші три місяці 2024 року — 693,2 млрд грн.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Які з українських банків потребують докапіталізації — НБУ

Якою буде інфляція у 2024 році – прогноз НБУ

Що буде з економікою України у 2024 році — НБУ

google news