Погрози РФ конфіскувати західні активи — порожні й безпідставні, — експерт

Ілюстрація: gettyimages.com

Росія погрожує конфіскувати західні активи як дзеркальну відповідь на свої заморожені активи за кордоном. Але у неї навряд чи це вийде. Про це сьогодні, 29 квітня, в ефірі телеканалу розповів кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Експерт пояснив, які російські активи були заморожені в Європі.

“Для більшого розуміння хочу пояснити, що російські активи, заморожені в Європі — це не просто гроші, це вкладення в цінні папери. Тобто це те, що купив Центральний банк РФ. За підрахунками, наразі на найбільшій біржі в Європі розміщено близько 191 млрд євро російських активів. Також відомо, що в Бельгії та Люксембурзі зберігаються ще 210 млрд євро російських активів. Це досить значні суми. Що стосується Сполучених Штатів Америки (США), то там сума не така велика — до 10 млрд євро. Але як правило, ці гроші теж зберігаються в Європі”, — пояснив Ус.

За його словами, погрози Росії, яка погрожує запровадити дзеркальні санкції і конфіскувати західні активи, безпідставні.

“Росія любить говорити, що вони вживуть дзеркальних заходів. Але потрібно зазначити, ані США, ані країни Європи, ані інші країни — не зберігають свої активи у РФ. Ті активи, які там є, це, як правило, активи приватних компаній. Але якщо Росія почне атаку проти приватних компаній, однозначно буде дзеркальна відповідь Європи та США. Тому це все швидше риторика для внутрішньої аудиторії, бажання здатися сильним, могутнім”, — констатував експерт.

Він також додав, що серед європейських лідерів точиться дискусія про те, як Україна отримуватиме конфісковані російські кошти. Поки що єдиної затвердженої схеми немає. Хоча партнери стверджують, що це питання скоро вирішиться.

“Іноді мені здається, що остаточне рішення щодо цього питання не ухвалюється тільки тому, що конфісковані російські гроші хочуть притримати для періоду відновлення України. Це зрозуміло — тоді Україні будуть потрібні просто величезні кошти”, — припустив Іван Ус.

Читайте також: Європа планує відмовитися від російського скрапленого газу — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір