«Кривавий» захід сонця на Дніпропетровщині: метеорологи пояснили причини явища

У Дніпровському центрі метеорології пояснили, чому небо в області днями забарвилося у червоний. 

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Facebook-сторінку Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Мешканці Дніпра та області мали нагоду спостерігати неординарне природне явище – «кривавий» захід. Соцмережі заполонили десятки світлин цього приголомшливого видовища. Подекуди небо набувало пурпурового відтінку, а після вечірнього дощу його окільцювала веселка.

"Кривавий" захід Сонця на Дніпропетровщині: метеорологи пояснили незвичне явище

Сутінкове небо. Що спричиняє вибух кольорів?

За визначенням фахівців, сутінки є перехідним періодом між днем і ніччю. Увечері цей період називається сутінками, а вранці – світанком. Молекули повітря, аерозолі та краплі хмар можуть викликати спалахи кольорів на небі.

Дрібні частинки в атмосфері відіграють важливу роль у формуванні кольорів, які освітлюють небо. Коли сонце тільки-но з’являється над горизонтом, світло проходить через більш велику товщу атмосфери, порівняно зі своїм положенням на височині.

Вплив молекул повітря та аерозолів, таких як пил, збільшується, коли сонце перебуває ближче до горизонту. Це призводить до того, що короткі хвилі світла, зокрема сині, розсіюються сильніше, надаючи небу жовтувато-червоний відтінок.

Після заходу кольори на небі стають ще більш насиченими, оскільки низький кут падіння сонця освітлює хмари.

Навіть після того, як на небі з’являються перші зірки, воно набуває темно-синього кольору. Незважаючи на те, що всі промені сонця пройшли великий шлях крізь атмосферу, сині відтінки знову домінують.

"Кривавий" захід Сонця на Дніпропетровщині: метеорологи пояснили незвичне явище

Цей синій колір – результат дії стратосферного озонового шару на висоті від 20 до 30 кілометрів. Тут молекули озону поглинають помаранчеву частину світла.

Вибіркове поглинання зміщує кольори в бік коротших хвиль, тобто до синього. Коли сонце перебуває низько, озоновий шар діє як синій колірний фільтр, і ми можемо спостерігати його неозброєним оком.

Нагадаємо, у квітні Україна та світ спостерігали за кометою, що пройшла «поряд» із Сонцем під час повного сонячного затемнення.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,