close-btn

Скільки заробили топ-10 енергокомпаній України у 2023 році – Опендатабот

Сукупний дохід топ-10 компаній енергетичної сфери України склав майже 750 млрд грн

Скільки заробили топ-10 енергокомпаній України у 2023 році - Опендатабот

Скільки заробили топ-10 енергокомпаній України у 2023 році – Опендатабот Фото: freepik.com, bank.gov.ua

У 2023 році лідери енергетичного комплексу України заробили 745,87 млрд грн. Це на 8% більше, ніж сукупний дохід цих компаній у 2022 році — 688,45 млрд грн.

Скільки заробили топ-10 енергокомпаній України у 2023 році - Опендатабот

Половина компаній, що потрапили до списку — державні, ще 4 належать групі СКМ Ріната Ахметова. Ще одна компанія у рейтингу — ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК» — належить Костенко Нелі.

8 компаній з рейтингу займаються виробництвом та торгівлею електроенергії, а ще дві — торгівлею газом.

Перше місце другий рік поспіль займає Д.Трейдинг, яка входить до групи СКМ. Торік дохід підприємства збільшився на 15% порівняно до 2022: зі 144,18 млрд грн до 165,65 млрд грн. При цьому чистий прибуток збільшився на 30% у 2023 році.

Найбільший приріст доходу вдалось отримати двом іншим компаніям Ріната Ахметова. Компанія Київські енергетичні послуги збільшила свій дохід у 1,5 рази, а компанія Дніпровські енергетичні послуги — на третину порівняно з 2022 роком. Варто зазначити, що Дніпровські енергетичні послуги отримали найбільший приріст прибутку — у 2,5 рази — серед усіх компаній, що потрапили до цьогорічного енергетичного Індексу.

Цікаве по темі: Рейтинг найбільших роботодавців України – Опендатабот

А ось четверта компанія групи СКМ — ДТЕК Західенерго — навпаки, за рік на 16% зменшила свій дохід. Минулоріч підприємство отримало збитки у розмірі 164 млн грн. Загалом сукупний дохід 4 компаній, які належать Рінату Ахметову, склав 262,48 млрд грн у 2023 році. Це 35% сукупного доходу всіх компаній в рейтингу.

До рейтингу найкращих компаній у сфері енергетики увійшло 5 компаній, якими володіє держава, проте тільки 2 збільшили свій дохід.

Укргідроенерго збільшив свій заробіток на 30%, а НАЕК Енергоатом — на 15%. При тому, Укргідроенерго отримала у 2023 році найбільший чистий прибуток — 17,3 млрд грн. Це майже у половину більше, ніж у перший рік повномасштабного вторгнення.

Дохід державного Укренерго за рік майже не змінився — понад 82 млрд грн. Ще дві державні компанії, які займаються торгівлею газом, зменшили свої доходи у 2023: Нафтогаз України — на 4%, Нафтогаз Трейдинг — на 9%. Обидві компанії отримали збитки у 2023 — 10,29 млрд грн загалом.

Останнє місце у рейтингу посідає ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕК», власником якої є Неля Костенко. Компанія збільшила свій дохід на 29%, водночас її прибуток зменшився на чверть порівняно з першим роком повномасштабного вторгнення.

Скільки заробили топ-10 енергокомпаній України у 2023 році - Опендатабот

Нагадаємо, що Опендатабот запустив проєкт перевірки новобудов. Більше половини українських новобудов знаходяться на ділянці землі, що знаходиться під судовими процесами. Для того, щоб українці могли самостійно перевірити будівлі на законність та уникнути проблем під час купівлі житла, команда Опендатабот запустила новий безоплатний проєкт «Опендатабот. Корупційні ризики новобудов».

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Скільки землі продав український бізнес після відкриття ринку – Опендатабот

У яких регіонах України найбільше корупціонерів – Опендатабот

Які помилки робив бізнес у фінзвітностях за 2023 рік — Опендатабот

За матеріалами: Опендатабот.

google news