close-btn

Для українців хочуть підняти штрафи за ухилення від мобілізації — Рада

Для громадян, які порушили правила мобілізації та військового обліку, не будуть вводити кримінальну відповідальність. Однак планується вагомо підвищити штрафи за такі правопорушення

Для українців хочуть підняти штрафи за ухилення від мобілізації — Рада

Фото: wikipedia.org, unsplash.com

Відповідні зміни передбачені в законопроєкті №10379. Станом на 29 квітня він прийнятий за основу, в першому читанні. Це відбулось ще 10 квітня. Коли документ розглянуть остаточно — невідомо.

Голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас розповів, що визначені в документі розміри штрафів стосуються як звичайних громадян, так і посадових та юридичних осіб.

Згідно з законопроєктом, Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), матимуть право на виписування штрафів за порушення законодавства про військовий обов’язок, оборону та мобілізацію без складання протоколу. Щодо цього видаватиметься постанова. Документ передбачає можливість оскарження штрафу в судовому порядку.

Читайте також: В Дії можна буде бронювати українців від мобілізації: подробиці

Якими будуть штрафи

Так, законопроєктом запропоновано виключити всі зміни до Кримінального кодексу. Тобто за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації не буде жодних тюремних строків, лише адмінвідповідальність у вигляді штрафів.

А от що стосується грошових санкцій, то їх пропонується підняти. Зокрема, за порушення правил військового обліку (стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення):

  • в мирний час передбачатиметься штраф від 3400 до 5100 грн;
  • повторно або в особливий період – від 17000 до 22500 грн.

За порушення законодавства про оборону та мобілізацію (стаття 210-1 КУпАП):

  • в мирний час планується встановити штрафи від 5100 до 8500 гривень для громадян;
  • від 17000 до 34000 гривень – для посадових та юридичних осіб.

А під час дії правового режиму воєнного стану штрафи складатимуть від 17000 до 22500 грн – для громадян, від 34 000 до 59 500 грн – для посадових та юридичних осіб.

Спершу планувалося, що цей документ може набути чинності 18 травня разом з уже підписаним президентом законом про мобілізацію № 10499. Проте депутати можуть не встигнути із голосуванням у другому читанні.

Нагадаємо, українська влада зараз працює над новою системою бронювання від мобілізації. В її основу планують закласти рівень зарплат та сплачених податків.

Ознайомтесь з іншими популярними матеріалами:

Законопроєкт про електронний кабінет військовозобов’язаного підписано — подробиці

Військовим по-новому платитимуть премії: які умови

Скільки грошей в бюджет принесе бронювання військовозобов’язаних — Рада

За матеріалами УП

google news