close-btn

Учені відкрили планету, на якій може існувати життя

Завдяки довгим спостереженням астрономи змогли довести, що на далекій планеті, ймовірно, існує інопланетне життя

Учені відкрили планету, на якій може існувати життя

Учені відкрили планету, на якій може існувати життя Фото: unsplash.com

Планета K2-18b, яка більш ніж удвічі більша за Землю і віддалена від неї на 120 світлових років, знаходиться в межах придатної для життя зони своєї зірки в сузір’ї Лева.

Минулого року вчені заявили, що, на їхню думку, виявили в її атмосфері газ диметилсульфід (DMS) – сполуку, яку «виробляє лише життя».

Тепер, щоб підтвердити цю знахідку, космічний телескоп Джеймса Вебба проведе багатогодинні спостереження за планетою. Однак доведеться почекати кілька місяців, поки результати будуть підтверджені та опубліковані.

Дослідженням планети K2-18b керує доктор Нікку Мадхусудхан, астрофізик з Кембриджського університету.

Він назвав її світом «гікеану» – відносно новий термін, який він винайшов для кам’янистої планети з багатою на водень атмосферою та океанами води.

«Якщо ми виявимо DMS [на K2-18b], це поставить її на перше місце за потенційними ознаками придатності для життя», – сказав він.

Цікаве по темі: Вчені показали темну сторону Місяця

K2-18b – більш ніж у вісім разів масивніша за Землю і більш ніж удвічі більша – була відкрита у 2015 році.

Але лише у 2019 році було повідомлено про наявність водяної пари в атмосфері K2-18b. А минулого року телескоп Джеймса Вебба виявив в її атмосфері вуглекислий газ і метан, а також дефіцит аміаку.

Доктор Мадхусудхан назвав це «дуже важливим моментом», оскільки це підтверджує теорію про існування водного океану під атмосферою.

Але присутність чогось іншого ще більше схвилювала астрономів. Початкові спостереження дозволили виявити молекулу під назвою диметилсульфід, яка на Землі «виробляється лише життям».

Основна частина DMS в атмосфері Землі виділяється фітопланктоном у морському середовищі, що свідчить про подібну форму життя на далекій планеті.

Насправді, вчені не змогли придумати жодного природного геологічного чи хімічного процесу, який міг би створити DMS без участі живих організмів.

Доктор Мадхусудхан сказав, що знахідка стала шоком, але оскільки це були перші спостереження, він може лише з 50-відсотковою впевненістю стверджувати, що на K2-18b є життя.

«Це був справжній шок, у мене були безсонні ночі протягом тижня, – додав він. – Того тижня я навіть не набрався сміливості, щоб повідомити про це своїй команді».

Восьмигодинні спостереження телескопа Джеймса Вебба мають дати остаточну відповідь – хоча експерту доведеться витратити місяці на аналіз даних, щоб отримати її.

Також читайте: Що знаходиться всередині Місяця — відповідь вчених

Хоча передбачається, що світи Гікеанії вкриті водою, дослідники кажуть, що гіпотетичний океан K2-18 b занадто гарячий, щоб бути придатним для життя або бути рідким.

Насправді, дослідження, опубліковане раніше цього року, припускає, що океан може бути лавою.

K2-18b називають «суперземлею», оскільки вона більша за нашу планету, але менша за Нептун.

Великий розмір K2-18b – радіус у 2,6 рази більший за радіус Землі – означає, що надра планети, ймовірно, містять велику мантію льоду високого тиску, як у Нептуна, але з більш тонкою, багатою на водень атмосферою і поверхнею океану.

«Хоча такого типу планет не існує в нашій Сонячній системі, субнептуни є найпоширенішим типом планет, відомим на сьогоднішній день в галактиці, – говорить дослідник Субхаджит Саркар з Кардіффського університету. – Ми отримали найдетальніший на сьогоднішній день спектр субнептуна з придатною для життя зоною, і це дозволило нам дослідити молекули, які існують в його атмосфері».

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Вчені знайшли у Сонячній системі більше тисячі невідомих об’єктів

Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

В надрах Марса може бути життя: що знайшли вчені

За матеріалами: DailyMail.

google news