RU
 

Фронт: де тисне, а де відступає російська арміяСюжет

Текст: ,  29 квітня 2024, 21:00
0
3890
Фронт: де тисне, а де відступає російська армія
Фото: 58ОМпБР
Ситуація на фронті загострилась

Зараз "найгарячіше" на Авдієвському напрямку. Під натиском окупантів Сили оборони відійшли на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вчора заявив, що ситуація на фронті загострилась і подекуди російська армія має тактичні успіхи. За його словами, найскладніша ситуація нині на Покровському та Курахівському напрямках, а також на Авдієвському, де Сили оборони були змушені відступити на інші позиції.

"Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорвати лінію фронту, противник зосередив основні зусилля на декількох напрямках, створивши значну перевагу в силах та засобах. Активно атакує по всій лінії фронту, на деяких напрямках - має тактичні успіхи", - заявив головнокомандувач.

Водночас, за його словами, є ділянки фронту, де вдалося покращити тактичне положення наших військ. Докладніше про ситуацію від самих військових та аналітиків читайте в сюжеті.

Захоплення сіл

Після заяви Сирського зранку 29 квітня український військовий блогер Богдан Мiрошников повідомив, що дуже складна обстановка у Донецькій операційній зоні. За його словами, після втрати західної частини Бердичей, фактично втрачена можливість зрізати ворожу "кишку" в Очеретиному.

"Саме Очеретине контролюється тільки за ставком у східній частині. Це орієнтовно 10% площі. Більша частина Новокалинового контролюється ворогом. В Уманське та Нетайлове прорвався окупант. Тривають бої. Також вже тривають бої на околицях Новопокровського. Ну що ж, зупиняти ворога у Карлівці, так у Карлівці. Що поробиш", - прокоментував ситуацію Мірошнков.

Сталась така ситуація, як вважає блогер, через дефіцит снарядів та виснаженість підрозділів Сил Оборони.

Інформацію про те, що російська армія окупувала Бердичі (розташоване на південь від Очеретино) і просунулась у Кислівці (на Куп'янському напрямі) підтверджують аналітики з DeepState. Станом на 28 квітня ворог контролював близько 80% Очеретиного, інша частина селища була "під питанням". Також повідомлялось про важкі бої у Красногорівці та Новокалиновому.

Сьогодні, 29 квітня, експерти DeepState оновили карту і повідомили, що окупанти просунулися у Нетайлове, біля Новоолександрівки та захопили Новомихайлівку (Мар'їнського району Донецької області).

Згідно останнього оновлення мапи, армії РФ до траси Покровськ-Костянтинівка залишилося близько 10-11 км. За останню добу вони просунулись на два кілометри у напрямку траси.

DeepState 

Наслідки для Сил оборони

Вчорашній ривок у бік Новоолександрівки свідчить про те, що найближчим часом росіяни будуть зосереджені на розширенні прориву і створенні умов для виходу на оперативний простір у напрямку траси Костянтинівка-Покровськ, додають і в 46-тій окремій аеромобільній бригаді.

Для цього, як зазначають в бригаді, окупанти реалізовуватимуть:

  • Вихід на рубіж Сокіл-Новопокровське. Розвиток подій за таким сценарієм погіршить становище підрозділів ЗСУ на лінії Бердичі-Семенівка-Уманське. А в разі успішної дії в напрямку Уманського створить умови для оперативного оточення і витискання наших військ із цього району.
  • Вихід на рубіж Архангельське - Керамік. Розвиток подій за цим сценарієм відкриває можливості в перспективі для росіян реалізації "торецького варіанту" - оточення міста Торецьк. Але цей шлях значно ускладнений наявністю на північному фасі охоплення Часового Яру і Костянтинівки, взяття яких навіть не проглядається.
 t.me/oaembr46zsu

Загалом, як зазначають військові, більша частина району оборони на Авдіївському напрямку від Соловйова до Карлівки обмежена перешкодами у вигляді річки Вовча та Карлівським водосховищем.

"Цей фактор може ускладнити відхід підрозділів з рубежу Бердичі-Семенівка-Уманське-Нетайлове. Уже зараз район оборони зверху замкнений окупантами в Соловйовому. При цьому для евакуації на весь цей район лише 4 мости (виділено чорним) придатного для евакуації техніки та особового складу. Три з них розташовані в н.п. Новоселівка Перша, яка після втрати Очеретине перебуває в зоні досяжності навіть ротної артилерії ворога, не кажучи вже про артилерію більшу", - говориться в повідомленні.

Крім того, у разі заходу росіян до Карлівки ЗСУ втрачають єдиний евакуаційний маршрут на північ від Карлівки, і тут підрозділи рубежу Яснобродівка-Уманське змушені будуть відходити також у район Новоселівка Перша. Це розуміє і противник, тому наростив свої зусилля по дирекції Карлівка і розширює свій прорив у напрямку до Сокіл-Новопокровське, додають в 46-тій бригаді.

t.me/oaembr46zsu

В свою чергу лейтенант Збройних Сил України з позивним Алекс зазначає, що ситуація на Авдіївському напрямку дійсно найважча навіть в порівнянні з Часовим Яром. В останньому, за його словами, є досвідчені підрозділи та чітко визначені рубежі.

"Дякую командуванню 47-ої ОМБр, що не тримали до тупорилого кінця пацанів під Бердичами, адже могли бути сумні наслідки. Пацани сильно виснажені", - написав військовий.

Де є успіх у ЗСУ

Про тактичний успіх Сил оборони офіційно повідомляв Сирський. За його словами, українським захисникам на Херсонському напрямку вдалося просунутися в районі Велетенського та встановити контроль над островом Нестрига. Також, наші підрозділи покращити своє тактичне положення в районі Синьківки (Куп’янський напрямок) та Серебрянського лісництва (Лиманський напрямок).

Як пояснив речник Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук, деокупація острову Нестрига має не стратегічне, а тактичне значення. Це пов'язано з тим, що росіяни використовували його для встановлення вогневих позицій і ударів по населених пунктах на правобережжі Херсонщини.

"Це у першу чергу важливо для якості контрдиверсійних заходів. Цю локацію було звільнено від можливої присутності ворога на ній", - сказав він в ефірі Громадського радіо.

За словами Плетенчука, цей острів ближче до правобережжя Херсонської області та був фактично останнім перед гирлом річки Дніпро.

 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Сюжети
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 15.05: Замах на Фіцо і удари по Криму
СюжетПідсумки 14.5: Блінкен у Києві і зміна позицій ЗСУ
СюжетПідсумки 13.05: F-16 і бої на Харківщині
СюжетПідсумки 12.05: Бої біля Харкова і атаки ГУР
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: войнаДонецкая областьситуация в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі