Головна Новини Суспільство події Песимістичний прогноз: чому так мало українців від 18+ до 30+
commentss НОВИНИ Всі новини

Песимістичний прогноз: чому так мало українців від 18+ до 30+

Учений-демограф Олександр Гладун заявив, що низька народжуваність в Україні є великою проблемою

29 квітня 2024, 21:15
Поділіться публікацією:

Кількість 18-30-річних чоловіків зараз справді є нечисленною  в Україні. Про це в  порталу ТСН  повідомив  Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та проблем якості життя НАНУ.

Песимістичний прогноз: чому так мало українців від 18+ до 30+

Народжуваність в Україні (фото з відкритих джерел)

"У 2001 році в Україні була найнижча народжуваність, а років 5 до того і стільки ж після вона теж не була високою. Відповідно, цим людям зараз 18-28 років і цей контингент українців відносно невеликий", — пояснив науковець.

Олександр Гладун  продовжив, що, як стверджує статистика, 2001 року в Україні 100 жінок народжували 108 дітей (і це дуже малий показник). Для того, зазначив демограф, щоб не скорочувалась  кількість населення коштом природних чинників – має бути, щоб на 100 жінок припадало 220 народжених дітей.

"Відповідно, якщо народжуваність низька, то контингент, як чоловіків, так і жінок, які народилися в той період, буде значно меншим. Це, звісно, відбивається на статево-віковій піраміді", — зазначив  експерт.

Томк, стверджує науковець, вже в найближчі роки  українцям слід  чекати на негативні наслідки вище озвучених чинників. Також, продовжив Олександр Гладун, на демографічну ситуацію  має негативний  вплив україно-російська війна, що стала причиною  величезної  міграції населення як всередині країни, так і з виїздом за кордон.

"Якщо врахувати те, що в нас приблизно 3-4 мільйони жінок із дітьми виїхали за межі України, рятуючись від війни, то в майбутньому теж варто очікувати меншу народжуваність. І наслідки цієї демографічної хвилі через 20-30 років будуть дуже відчутними, якщо не критичними", — завершив  науковець.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що українці назвали зміни, які збільшать народжуваність в Україні

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини