Олімпіада-2024 у Парижі: огляд обмежень для “нейтральних” спортсменів (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: radiosvoboda.org

Спортсменів із Росії та Білорусі дискваліфікуватимуть за політичні висловлювання на Олімпійських іграх у Парижі, заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах. Це чергове посилення правил. Раніше в МОК повідомили, що росіяни і білоруси не виступатимуть під національними прапорами, інформує FREEДОМ.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) каратиме росіян і білорусів за політичні висловлювання на Олімпійських іграх-2024. За словами глави організації, реакція буде негайною.

“Будь-який російський спортсмен, який висловлює політичні погляди на ігровому полі, зокрема знак “Z”, який став символом війни Володимира Путіна, може бути виключений. Негайно буде порушено дисциплінарне провадження та вжито необхідних заходів і санкцій”, із заяви Томаса Баха.

Ще в грудні 2023 року МОК заявив, що допустив росіян і білорусів до Олімпіади-2024 у нейтральному статусі.

У березні 2024 року комітет опублікував правила участі так званих «нейтральних спортсменів». Так, вони зможуть виступати лише в індивідуальних видах спорту.

Серед вимог не підтримувати війну Росії в Україні, не бути співробітником силових структур і окупаційної армії та не вживати допінг.

“Вони можуть брати участь індивідуально як нейтральні спортсмени без визначення, що вони належать до певної країни, тобто до країни-агресора чи Білорусі. Вони мають бути у спеціально зшитій формі вона буде зшита без ознак національної приналежності. Не виконуватиметься національний гімн, не підніматиметься прапор або не здійснюватиметься інша ідентифікація, яка стосується цих країн”, пояснив міністр молоді та спорту України (2014-2019) Ігор Жданов.

Загальна кількість російських спортсменів на літніх іграх у Парижі може становити близько 40 осіб. Про це віцепрезидент МОКу Джон Коутс заявив у середині березня поточного року.

Деякі спортивні федерації саме за ними було останнє слово в питанні недопуску не підтримали участь російських і білоруських спортсменів навіть під “нейтральним” статусом.

Серед них: легка атлетика, кінний спорт, серфінг і спортивна гімнастика. Не буде росіян та білорусів і серед фехтувальників вони просто не з’явилися на відбіркові змагання. Про те, що атлетів із країн-агресорів у себе не чекають, заявила і влада Парижа.

“Хочу сказати російським і білоруським спортсменам, що їм не будуть раді в Парижі. А також сказати українським атлетам і всім українцям, що ми дуже сильно їх підтримуємо. Париж прийме вас як героїв, ви почуватиметеся як вдома”, заявила мер міста Анн Ідальго.

За словами президента Франції Емманюеля Макрона, він не сумнівається, що Олімпіада-2024 стане ціллю російських інформаційних атак. Попри це, ні Україна, ні її союзники, не бойкотуватимуть Ігри.

“Нам потрібно їхати на Олімпіаду, нам потрібно завойовувати медалі, нам потрібно піднімати престиж нашої України на міжнародній арені, в міжнародному спорті. Нам потрібно, щоб наш прапор піднімався на Олімпійських іграх, звучав гімн. Якби ми бойкотували, ми б зламали долі багатьох наших спортсменів. Якщо вони не їдуть, наступного разу вони вже можуть не потрапити. А по-друге, Україна не брала б участі, але брали б росіяни…”, наголосив Ігор Жданов.

Олімпіада-2024 відбудеться в Парижі з 26 липня по 11 серпня. Паралімпіада на ній такі самі правила стартує 28 серпня і завершиться 8 вересня 2024 року.

Читайте також: “Ми сподіваємося, що вони самоліквідуються”: можливість участі росіян на Олімпіаді оцінив Беленюк

Як повідомлялося, Олімпійський вогонь відправили з Греції до Франції на вітрильнику XIX століття. Він перетне Атлантичний, Індійський і Тихий океани, побуває на п’яти заморських територіях Франції і 8 травня прибуде до Марселя. Саме там стартує естафета передачі вогню, в якій візьмуть участь 10 тис. факелоносців.

Прямий ефір