Наука

Вчені виявили новий тип пористого матеріалу, який може зберігати парникові гази

0

Новий тип пористого матеріалу, який може зберігати вуглекислий газ та інші парникові гази, був розроблений групою вчених під керівництвом Університету Геріот-Ватт в Единбурзі, Шотландія.

У співпраці з Університетом Ліверпуля, Імперським коледжем Лондона, Університетом Саутгемптона та Східно-Китайським університетом науки і технологій у Китаї команда використовувала комп’ютерне моделювання, щоб точно передбачити, як молекули збиратимуться в новий тип пористого матеріалу.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Synthesis, деталізує те, як вчені створили порожнисті клітинні молекули з високою здатністю зберігати парникові гази, такі як вуглекислий газ і гексафторид сірки. Гексафторид сірки є сильнішим парниковим газом, ніж вуглекислий газ, і може зберігатися в атмосфері тисячі років.

Ці клітинні молекули були зібрані з використанням інших клітин для створення нового типу пористого матеріалу, який, за словами вчених, є першим у своєму роді з його пористою структурою «клітка клітин».

Вчений-матеріалознавець доктор Марк Літтл, доцент Інституту хімічних наук Університету Геріота-Ватта та експерт з пористих матеріалів спільно керував дослідженням.

Він сказав: «Це захоплююче відкриття, оскільки нам потрібні нові пористі матеріали, щоб допомогти вирішити найбільші проблеми суспільства, такі як уловлювання та зберігання парникових газів».

Фахівці з комп’ютерного моделювання з Імперського коледжу Лондона та Університету Саутгемптона створили моделювання, щоб допомогти команді зрозуміти та передбачити, як їхні клітинні молекули збиратимуться в цей новий тип пористого матеріалу.

Невід’ємною частиною команди були професор Кім Джелфс з хімічного факультету Imperial та Інституту цифрового молекулярного дизайну та виготовлення (DigiFAB), а також професор Енді Купер з Ліверпульського університету та заводу інноваційних матеріалів.

Доктор Літтл додав: «Поєднання таких обчислювальних досліджень, як наше, з новими технологіями штучного інтелекту може створити безпрецедентну кількість нових матеріалів для вирішення найгостріших суспільних проблем, і це дослідження є важливим кроком у цьому напрямку».

Доктор Літтл додав, що молекули зі складною структурою також можуть бути використані для видалення з повітря токсичних сполук, відомих як леткі органічні сполуки, і можуть відігравати важливу роль у медичній науці.

«Ми розглядаємо це дослідження як важливий крок до розблокування таких програм у майбутньому», — сказав він.

Comments

Comments are closed.