close-btn

До Землі наближається яскрава комета: де можна побачити

До Землі наближається нещодавно відкрита комета, яка може стати великою подією – C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

До Землі наближається яскрава комета: де можна побачити

До Землі наближається яскрава комета: де можна побачити Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com.

Комета вже стала зіркою соцмереж, а світові ЗМІ пишуть про те, що це може бути вражаюче видовище.

Щороку відкривають кілька десятків нових комет, що рухаються по сильно витягнутих траєкторіях навколо Сонця. Переважна більшість з них занадто слабкі, щоб їх можна було побачити неозброєним оком. Можливо, одна комета на рік наближається до межі видимості неозброєним оком.

Іноді, однак, з’являється набагато яскравіша комета. Комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), безумовно, одна з них.

Під час відкриття астрономами комета перебувала між орбітами Юпітера і Сатурна, за мільярд кілометрів від Землі. Вона рухається по орбіті, яка наблизить її до Сонця на відстань 59 мільйонів кілометрів у вересні 2024 року.

Той факт, що комета була знайдена так далеко, є однією з причин хвилювання астрономів. Хоча тоді вона була приблизно в 60 000 разів слабша, ніж можна побачити неозброєним оком, комета була досить яскравою, як для об’єкта, що знаходиться так далеко від Сонця. І спостереження показують, що вона рухається по орбіті, яка може дозволити їй стати по-справжньому видовищною.

Цікаве по темі: В надрах Марса може бути життя: що знайшли вчені

Все залежить від поєднання шляху комети в Сонячній системі та потенційного розміру її ядра. Коли комети наближаються до Сонця, вони нагріваються, і їхня поверхня перетворюється з твердого тіла на газ. Вивергаючись з поверхні комети, цей газ несе з собою пил, огортаючи ядро так званою комою – гігантською хмарою газу і пилу. Потім кома відштовхується від Сонця сонячним вітром, в результаті чого утворюється хвіст, спрямований прямо від Сонця. Чим ближче комета наближається до Сонця, тим гарячішою стає її поверхня і тим активнішою вона стає.

Насправді, ця нова комета, схоже, відповідає всім критеріям. Вона має велике ядро, що робить її яскравішою. Їй судилося мати дуже близьку зустріч з нашою зіркою. І, що найцікавіше, вона пройде майже безпосередньо між Землею і Сонцем, наблизившись до нас на відстань 70 мільйонів кілометрів всього за два тижні після перигелію (найближчого наближення до Сонця).

Але астрономи точно не впевнені чи наближалася комета C/2023 A3 коли-небудь до Сонця, адже вона вперше прилетіла у внутрішню частину Сонячної системи.

Але, якщо вона потрапила сюди вперше, то може відбутися й інший варіант розвитку подій – комета може зруйнуватися під впливом тепла Сонця. Адже вважається, що комети, які підлітають до Сонця вперше, дуже схильні до руйнування.

Нагадаємо, що учені відкрили планету, на якій може існувати життя. Завдяки довгим спостереженням астрономи змогли довести, що на далекій планеті, ймовірно, існує інопланетне життя. Планета K2-18b, яка більш ніж удвічі більша за Землю і віддалена від неї на 120 світлових років, знаходиться в межах придатної для життя зони своєї зірки в сузір’ї Лева.

Ознайомтеся зі нашими популярними матеріалами:

Вчені показали темну сторону Місяця

Що знаходиться всередині Місяця — відповідь вчених

Вчені знайшли у Сонячній системі більше тисячі невідомих об’єктів

За матеріалами: Space.

google news