Країни НАТО проводять масштабні навчання у Словаччині та Литві — подробиці (ВІДЕО)

Навчання у Словаччині. Скріншот: uatv.ua

Агресивна війна Росії проти України активізувала країни НАТО. Окрім надання допомоги ЗСУ, вони також почали проводити масштабні навчання. Про те, як тренуються війська НАТО, повідомляє FREEДОМ.

У Словаччині на військовому полігоні Лешть відбуваються спільні натовські навчання. Беруть участь у них військові з Чехії, Словаччини, Німеччини, США, Словенії та Іспанії, лише — 1500 професійних солдатів.

Військові демонструють можливості бронетехніки, методи захисту від безпілотників, основні способи надання медичної допомоги та методи евакуації поранених із поля бою.

“Ми щодня спостерігаємо, як змінилася ситуація на полі бою в різних конфліктах, і безпілотники — одні з ключових технологій, які там застосовуються, тому боротьба з ними — це ключ до перемоги”, — сказав командувач 2-ї словацької механізованої бригадою Роберт Кечо.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну НАТО вирішило створити чотири нові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. Їхнім головним завданням стало посилення здатності Альянсу до стримування загроз та захисту східного флангу блоку. До 1 липня командуватимуть групою у Словаччині іспанські військові.

Військова техніка під прикриттям авіації, бої на відкритій місцевості — у Литві стартували спільні з Польщею військові навчання “Хоробрий Гріффон” (Brave Griffin) за підтримки союзників НАТО — США та Португалії. Загалом у них беруть участь 1500 солдатів, а також 200 одиниць техніки.

Сценарій навчань — оборона Сувалкського коридору у разі можливої агресії Росії. Москва неодноразово заявляла, що розглядає територію між Білоруссю, Литвою та Польщею як потенційно цікаву, адже вона дозволяє поєднати розділену Калінінградську область. До того ж захоплення цієї ділянки ізолює балтійські держави від решти НАТО. Навчання відвідали президент Польщі Анджей Дуда та його литовський колега Гітанас Науседа.

“Це ще одна демонстрація того, наскільки близькими є наші країни, наскільки ми сильні як союзники. Навчання підтверджують не лише готовність Польщі та Литви, але також Сполучених Штатів Америки та Португалії працювати разом, взаємодіяти та досягати результатів”, — заявив президент Литви Гітанас Науседа.

За словами польського президента Анджея Дуди, Росія розміщує свою ядерну зброю в Білорусі та, можливо, у Калінінградській області. І це порушення міжнародного права Москвою має отримати відповідь із боку НАТО.

“Росія вже багато років переміщає свою зброю та посилює свою військову присутність у Калінінградському анклаві. Це ні для кого не є секретом. Серед іншого ракети “Іскандер” переміщалися туди багато років, там, імовірно, знаходиться російська ядерна зброя, тому саме Росія порушує міжнародні договори про поширення ядерної зброї. Саме Росія сьогодні переносить свою ядерну зброю до Білорусі, тому я не сумніваюся, що реакція країн НАТО потрібна. Нам потрібна адекватна відповідь, і тому я вважаю, що весь регіон НАТО має бути надійно захищений ядерною зброєю. Отже, програма ядерного обміну має поширитись на країни східного флангу НАТО”, — зазначив президент Польщі Анджей Дуда.

Ці навчання — є лише одним пунктом у переліку запланованих на найближчі місяці подібних заходів. До початку червня литовська армія проведе один із наймасштабніших та найінтенсивніших циклів військових тренувань. Їхніми учасниками стануть понад 20 тис. литовських солдатів та їхніх союзників, залучать також тисячі одиниць військової техніки. Мета навчань — переконатися, що регіон і НАТО готові до оборони.

Читайте також: Країни Балтії готуються до потенційного протистояння російській агресії — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір