Головна Новини Світ Китай Чи змусить Китай Росію зупинити війну: прогноз аналітика
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи змусить Китай Росію зупинити війну: прогноз аналітика

Китай зберігає вплив на РФ

30 квітня 2024, 00:40
Поділіться публікацією:

Китай може ініціювати мирний переговорний процес щодо закінчення війни в Україні, але тільки з урахуванням інтересів Росії, вважає політолог Ігор Рейтерович.

Чи змусить Китай Росію зупинити війну: прогноз аналітика

Китай залишається важливим союзником РФ. Фото з відкритих джерел

"Китай на словах підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Але допоки китайський мирний план не деталізований і в ньому чітко не прописані кордони, на яких має закінчитися війна, цей план може бути розвернутий як в бік України, так і проти неї. Росія буде говорити про право нації на самооборону та самовизначення і Китай може погодитися з цим", – сказав політолог.

На думку Ігоря Рейтеровича, попри визнання цілісності України, на практиці реалізація мирного плану Китаю може передбачати компроміс із врахуванням ситуації на фронті, позаяк Пекін не може дозволити росії втратити обличчя.  

"Пекін не може дозволити собі не зберегти обличчя Росії, оскільки це буде удар по іміджу самого Китаю. Для Китаю важливо, щоби його сателіти зі схожими політичними режимами відчували китайську підтримку. Китаю важливо допомагати спорідненим режимам, тому він буде підтримувати Росію. Пекін не буде змушувати Путіна забратися з України, а навпаки допоможе йому викрутитися, зокрема завдяки китайському мирному плану", – зазначив політичний аналітик.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в одному з населених пунктів на тимчасово окупованій території українські школярі висловили своє ставлення до російської конституції. Попри ризик бути затриманими та понести жорстоке покарання, підлітки спалили конституцію Росії. У такий спосіб українська молодь продемонструвала, як насправді ставиться до російських загарбників, які захопили їхні населені пункти.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що глава Держдепу Ентоні Блінкен заявив, що США бачили докази спроб Китаю втрутитися та вплинути на майбутні вибори американського президента. Держсекретар США повідомив, що повторив послання Джо Байдена Сі Цзіньпіну під час їхнього саміту в Сан-Франциско минулого року про те, щоб Китай не втручався в президентські вибори-2024. Тоді Сі Цзіньпін пообіцяв, що Китай не буде втручатися в американські вибори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини