RU
 

Підсумки 29.04: Удар по Одесі і візит генсека НАТОСюжет

Текст: ,  30 квітня 2024, 06:58
0
1671
Підсумки 29.04: Удар по Одесі і візит генсека НАТО
В Одесі після удару РФ загорівся "Замок Гаррі Поттера"

Росіяни ударили по одній із найпопулярніших в Одесі локацій; Зеленський отримав запрошення на саміт НАТО; Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни обстріляли Одесу: багато жертв

Російські війська увечері здійснили удар по Одесі балістичною ракетою, попередньо, з касетним боєприпасом. Четверо людей загинули, також вбито собаку. Ще один чоловік помер, внаслідок інсульту, який спровокувала атака. 32 людей поранені, 25 знаходяться у лікарнях, серед них двоє дітей та вагітна. Внаслідок обстрілу почалася пожежа в Палаці студентів Одеської юридичної академії, який відомий у народі як Замок Гаррі Поттера. "Росіяни вдарили балістичною ракетою, попередньо, з касетним боєприпасом по одній із найпопулярніших серед одеситів та гостей міста локації, де люди гуляли з дітьми, собаками, займалися спортом", - прокоментував очільник ОВА Олег Кіпер.

Зеленський отримав запрошення на саміт НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу, який відбудеться у Вашингтоні у липні. Він зазначив, що місце України – в НАТО, і одного дня вона стане його членом, але при цьому висловив сумнів, що Київ отримає запрошення в Альянс у Вашингтоні. У свою чергу Зеленський вважає, що саміт НАТО у Вашингтоні "може стати моментом сили для Альянсу або – ні". І це вирішується саме в питанні щодо України. 

Також генсек НАТО вперше виступив у Верховній Раді. У своєму виступі Столтенберг зосередився на загрозах, які несе вільному світу Росія і її партнери, зокрема, Китай.

Поляки розблокували всі КПП на кордоні з Україною

Польські фермери розблокували контрольно-пропускний пункт (КПП) Рава-Руська – Гребенне на кордоні з Польщею для руху вантажівок. Оформлення та пропуск через кордон вантажівок у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі. Водночас, за наявною інформацією, на в’їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які переміщують зернові культури. Цей вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту. Таким чином польські фермери розблокували усі пункти пропуску на кордоні з Україною.

США придбали у Казахстану понад 80 літаків - ЗМІ

США придбали через офшорних посередників на аукціоні 81 літак з 117 одиниць, які уряд Казахстану виставив на продаж у жовтні 2023 року, повідомило видання Kyivpost. США начебто придбали 81 літак МіГ-27, МіГ-29 і Су-24, які були вироблені у 1970-х і 1980-х років. "Причина закупівлі не була оголошена, але зросли припущення, що, оскільки всі типи літаків перебувають на озброєнні України, їх, ймовірно, зрештою буде передано до Києва. Передбачається, що ЗСУ розберуть їх на запчастини або навіть використають застарілі планери як приманки на аеродромах", – пише видання.

ЗМІ підрахували, на скільки вистачить Україні пакета допомоги від США

Американський пакет допомоги забезпечить Україну зброєю і боєприпасами приблизно до кінця 2025 року, вважає Reuters. Видання припускає, що після цього періоду у України знову може закінчитися зброя. "Навіть якщо Джо Байдена переоберуть на посаду президента США в листопаді цього року, йому, можливо, буде важко домогтися від Конгресу виділення додаткових коштів. А якщо до Білого дому повернеться Дональд Трамп, американська підтримка України стане ще більш сумнівною", - йдеться в матеріалі.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Сюжети
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 16.05: Без світла і розстріл цивільних
СюжетПідсумки 15.05: Замах на Фіцо і удари по Криму
СюжетПідсумки 14.5: Блінкен у Києві і зміна позицій ЗСУ
СюжетПідсумки 13.05: F-16 і бої на Харківщині
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: ПольшаНАТОНАТО-Украинаграницасамолеты
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі