У лікарнях Дніпра провели День донора

У Дніпрі через постійну нестачу крові провели традиційний День донора.

Долучитися до кроводачі мали змогу всі охочі, які відповідають медичним показникам.

За словами лікарів, інколи на день потрібно аж до 8 літрів крові. Проте часу, аби зібрати її, немає. Бо ж у більшості випадків лік іде на хвилини. Тож подібні акції проводять заздалегідь.

«Зараз в компонентах крові зросла дуже потреба, в рази практично. Тому що, ми знаємо, є у нас така проблема фізичної загрози. І це стосується, на жаль, не тільки військових, а ще й цивільного населення», – зазначила медична директорка з педіатрії та онкогематології Наталія.

Євген прийшов до лікарні, аби вирішити власні справи. Проте коли побачив, що тут здають кров – одразу вирішив долучитися. Каже, зараз робить це не дуже часто.

«Ну останні десь років, не знаю, 5 час від часу. А в молодості, коли я був студентом, то кожні три місяці я здавав кров. Ну а коли вже зараз працюю, то просто часу не вистачає, тому це так, час від часу буває», – розповів дніпрянин Євген.

Фахівці наголошують, що гостра потреба є не лише у крові, а й у стовбурових клітинах кісткового мозку.

«У нас в закладі проводять трансплантацію, є багато дітей, багато людей, особливо з онкологічними і гематологічними захворюваннями, які мають потребу у стовбурових клітинах», – підкреслила лікарка Марія.

Стати донором стовбурових клітин набагато важче. Адже людина, яка потребує їх, має зійтися за ДНК саме з вами, пояснюють медики. Інколи реципієнт може роками чекати людину, яка їй підійде. Аби знайти донора було легше, існує спеціальний реєстр.

Детальніше дивіться в сюжеті Відкритого.

Журналістка: Каріна Зейналова

Оператор: Руслан Герасименко

Підписуйтеся на наш Youtube-канал! Там на вас чекає ще більше відео.

Теги: , , ,