Головна Новини Суспільство події Чому саме зараз Україна відступила від Конвенції з прав людини: що насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому саме зараз Україна відступила від Конвенції з прав людини: що насторожує

Побоювання полягає в тому, чи не будуть використані ці обмеження не лише проти людей, які підтримують РФ, а й проти пересічних українців

30 квітня 2024, 08:00 comments5425
Поділіться публікацією:

У мережі продовжують активно обговорювати новину про те, що Україна призупинила захист права на власність та вільні вибори щодо конвенцій Ради Європи. Особливу увагу звертають на себе такі пункти, як право на свободу переконань і слова; вільне вираження поглядів та переконань, а також право збору, зберігання та розповсюдження інформації. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми думками щодо цього.

Чому саме зараз Україна відступила від Конвенції з прав людини: що насторожує

Україна призупинила захист прав людини за конвенціями Ради Європи

Знайти захист простим українцям буде дуже складно

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко розмірковує так:

"Якщо говорити про рішення України призупинити права на власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи, то це було очікувано особисто для мене. Під час війни далеко не завжди можна дотримуватися деяких конвенцій. Питання в іншому. Чи не будуть використані ці обмеження не лише проти людей, які підтримують РФ, підіграють їй, а й, з огляду на певну слабкість наших правоохоронних органів, проти простих українців?".

Експерт переживає, що через зупинення захисту права на власність може посилитися "віджимання" власності юридичних, фізичних осіб.

Що може стати практикою розкриття таємниці листування, причому для не зовсім правомірних цілей.

Що і так обмежена свобода слова стане ще більше обкладатися "червоними прапорцями", втручання в особисте життя, обмеження свободи пересування – стати повсюдними.

"З огляду на загальну слабкість нашої державної системи, все це може бути використане далеко не з правомірною метою людьми, наділеними владою, – попереджає Олег Попенко. – І знайти захист у цій ситуації простим українцям буде дуже складно".

Ми зараз балансуємо на межі вимушеного обмеження прав людини

На думку екс-дипломата, політичного експерта, заступника командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадима Трюхана, відбувається цілком логічний розвиток подій. А саме – Україна намагається убезпечити себе з юридичного погляду.

"Вона пішла на процедуру зупинення виконання певних положень конвенції з прав людини, щоб не постраждати від шквалу відповідних позовів від громадян України через те, що держава не дотримується цих положень. Зрозуміло, що ключове пояснення такого кроку – це війна. Але тут важливо дотримуватись певної грані. Не користуватись ситуацією в чиїхось вузькокорпоративних, вузькопартійних інтересах", – наголошує експерт.

Він наголошує, що ми зараз балансуємо на межі вимушеного обмеження прав людини (що викликано військовим становищем), спробами України вижити як держава – і тією площиною, де вже починається зловживання військовим становищем.

"Залишається сподіватися, що обмеження, що обговорюються, є тимчасовими і не призведуть до масового, безпідставного порушення прав людини в Україні – в ім'я чиїхось інтересів, а не через війну", – констатує Вадим Трюхан.

Читайте також на порталі "Коментарі" — обмежень побільшало чи стало менше: що стоїть за рішенням щодо конвенції про захист прав людини.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини