“Абсолютно зайва споруда”: чому знищення Кримського мосту неминуче (ВІДЕО)

Вибух на Кримському мосту 8 жовтня 2022 року, Фото: mil.in.ua

Військова допомога Україні від США на 61 млрд доларів та надання українській армії далекобійних ракет ATACMS стало сигналом для панічних заяв кремлівських пропагандистів. У Росії з дня на день очікують ударів по Кримському (Керченському) мосту. Утім, споруда і без того не в найкращому стані: вже місяць там не пропускають склади з пальним, повідомляє FREEДОМ.

“Кримський міст не забезпечує у необхідному обсязі військової логістики. Якщо ще машинами, навіть військовими вантажівками, по ньому можна їздити, то повноцінні потяги, наприклад, з пальним, стоять на Тамані вже місяць, бо росіяни не мають впевненості, що міст витримає цей вантаж після отриманих пошкоджень”, — сказав начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук в ефірі марафону “Єдині новини”.

Він наголосив — військові логістичні об’єкти в тимчасово окупованому Росією Криму є законними цілями ЗСУ, а Керченський міст — “абсолютно зайва споруда”.

У США підтвердили, що Україна може застосовувати далекобійне озброєння на окупованих російською армією територіях, зокрема і в Криму, пише The New York Times із посиланням на високопоставленого чиновника Пентагону.

Україна отримала далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP від Великої Британії та Франції. Київ просить Німеччину надати ракети TAURUS. А про те, що ЗСУ в новому пакеті допомоги отримають ATACMS, повідомили в Пентагоні.

“Це дуже точна й серйозна зброя, яка зараз змушує російських окупантів смикатися в бажанні знайти більш спокійні місця для укриття своєї логістики, пунктів управління, баз та всього, що має відношення до військового комплексу”, — сказав експерт з питань національної безпеки Іван Варченко.

Ракети ATACMS з дальністю до 300 км — серйозна зброя для ураження необхідних цілей. Україна збільшить кількість дальніх ударів по території Росії, заявив командувач Збройних сил Великої Британії Ентоні Радакін в інтерв’ю Financial Times. А це означає, що Київ зможе серйозно впливати на перебіг бойових дій, а ще — перевантажить російську ППО, кажуть експерти.

“Ста ракетами можна справді розвалити сухопутний коридор, який намагаються побудувати рашисти, оскільки розуміють, що Кримський міст приречений… І якраз сухопутний коридор, у якому є невеликі переправи, вузлові станції, сто ракет здатні знищити”, — сказав політтехнолог, експерт із ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков.

Знищення Керченського мосту неминуче, вважають аналітики. Як зазначає видання The Guardian, ліквідація мосту посилить позиції України на шляху до звільнення окупованого Росією півострова.

“Я думаю, Керченський міст буде знищено, оскільки він є законною метою, — він служить в інтересах російської окупації та війни проти України. Тому цілей таких може бути достатньо, скажімо, для того, щоб ми попрацювали над ними кількома сотнями або навіть тисячею цих ракет”, — сказав Варченко.

Кримський міст атакували двічі. У жовтні 2022 року після вибуху вантажівки там обвалилися дві напівсекції автомобільної частини мосту, а також були пошкоджені залізничні колії. У липні 2023-го Кримський міст атакували повторно — морськими дронами Sea Baby. Після цього росіяни огородили споруду спеціальними боновими загородженнями. Але це навряд чи допоможе.

Час закарбувати Керченський міст на пам’ять, вважає посол Литви у Швеції Лінас Лінкявічюс.

Читайте також: Кримський міст — законна ціль для України та ракет ATACMS, — експерт

Раніше спікер Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук висловив думку, що Сили оборони України ретельно відстежують ситуацію на тимчасово окупованих територіях та можуть готуватися до можливого удару не лише по Кримському (Керченському) мосту, але й по залізниці, яку Росія активно будує як сухопутний коридор до півострова. 

Прямий ефір