Головна Новини Світ Європа Після "газової голки" Кремля Європа впадає в нову залежність від Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Після "газової голки" Кремля Європа впадає в нову залежність від Росії

Європа відмовилась від російського газу, однак потрапляє в залежність від російських мінеральних добрив, які Кремль може використовувати для політичного шантажу.

30 квітня 2024, 10:20 comments27518
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Після повномасштабного вторгнення в Україну, країни Європи зменшили імпорт російського газу, однак нарощують свою залежність від азотних добрив, зокрема аміаку та сечовини. Один з найбільших світових виробників азотних мінеральних добрив вважає, що російські "добрива — це новий газ".

Після "газової голки" Кремля Європа впадає в нову залежність від Росії

Азотні мінеральні добрива. Фото з відкритих джерел

За даними Євростату Європа минулого року вдвічі збільшила імпорт сечовини з Росії у порівнянні з 2022 роком. Таким чином, російська сечовина заповнює третину від загального обсягу цих мінеральних добрив.

"Добрива — це новий газ. Парадокс полягає в тому, що метою є зниження залежності Європи від Росії, а тепер ми сліпо передаємо Росії найважливіші продовольчі та удобрювальні потужності", — сказав директор одного з найбільших виробників азотних мінеральних добрив Yara International Свейн Торе Хольсетер.

Санкції проти РФ зменшили доступність природного газу, який є основною сировиною для виробництва азотних добрив, зокрема аміаку та сечовини. Як наслідок ціни на добрива стали вищі, що призвело до фінансового удару по європейських фермерах, а фермери з Африки та інших країн відмовились від добрив та втратили врожайність.

Свейн Торе Хольсетер вказує, що Росія є одним з найбільших постачальників добрив, і завдяки своєму домінуванню на цьому ринку, Кремль може робити так само, як і з газом, тобто вдаватись до політичного шантажу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російський посол поскаржився на санкції проти Росії від США.

Також "Коментарі" писали про російського олігарха, який через санкції переносить свій бізнес в Китай.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини