close-btn

Як зниження облікової ставки вплине на депозити та кредити — НБУ

Подальше зниження облікової ставки Нацбанком України (НБУ) не повинно негативно відобразитись на депозитах та кредитуванні. Водночас найближчим часом планується продовжувати валютну лібералізацію

Як зниження облікової ставки вплине на депозити та кредити — НБУ

Фото: freepik.com

Про це йшлось на пресбрифінгу НБУ з монетарної політики, повідомляє пресслужба регулятора в Facebook.

Нагадаємо, починаючи з 26 квітня, НБУ встановив облікову ставку в Україні на рівні 13,5%. А до кінця року показник може знизитись ще на пів відсотка. Цьому посприяли наступні фактори:

  • послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску;
  • зниження ризиків для надходження міжнародної фінансової підтримки;
  • необхідність підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності.

Тепер в НБУ розповіли, як зниження облікової ставки може відобразитись на депозитах на кредитах, а також чого очікувати далі на валютному ринку та в контексті валютних обмежень.

Читайте також: Банки знизили ставки по кредитах і депозитах для населення

Депозити та ОВДП

Зазначається, що ставки за гривневими інструментами (депозитами та ОВДП) впали з початку року, однак вони й надалі захищають від інфляції. Банки активно залучають гривневі депозити, а вклади населення в ОВДП зросли до 61 млрд грн. Це більш ніж вдвічі перевищу показник січня 2023 року.

НБУ очікує, що ставки за депозитами помірно знизяться через зменшення облікової ставки. Однак вони зберігатимуться на достатньому рівні, щоб забезпечувати захист заощаджень українців від інфляції. Привабливість гривневих інструментів залишається одним зі стратегічних завдань НБУ.

Кредитування

На кредитному ринку фіксують позитивні тенденції останні 9 місяців. У січні-березні зросли як обсяги чистого роздрібного кредитування (майже на 10%), так і корпоративного (на близько 3%). Кредитні апетити банків збільшуються, як і попит на кредити, у тому числі для капітальних інвестицій.

За прогнозами Нацбанку, чергове зниження облікової ставки підтримає ці тенденції в умовах досягнутої макрофінансової стабільності. Також в травні буде представлена нова Стратегія розвитку кредитування.

Вас може зацікавити: Які відсоткові ставки в центробанках різних країн світу — Гетманцев

Валютний ринок та лібералізація

Вже найближчими тижнями НБУ планує запровадити нові пом’якшення валютних обмежень. Серед запланованих заходів:

  • надання можливості репатріації «нових» дивідендів та сплати відсотків за «старими» кредитами;
  • зняття обмежень на перекази за кордон для імпорту послуг.

«Ці кроки вже враховані в оновленому макроекономічному прогнозі, який передбачає збереження міжнародних резервів цього й наступного року на рівні, близькому до поточного ($43-44 млрд)», — зазначили в регуляторі.

Також завдяки відновленню міжнародної фіндопомоги зростає попит на валютному ринку, що послабило обмінний курс гривні.

Водночас в НБУ запевнили, що ситуація на валютному ринку залишається контрольованою, а курсові коливання не є загрозливими. Регулятор згладжує надмірні курсові коливання та має достатній запас резервів.

Серед позитивних тенденцій — глибина валютного ринку зросла до більш ніж $100 млн на день (порівняно з $70 млн у січні цього року). При цьому обсяг операцій на ринку без участі НБУ перетнув позначку 50%. Ці чинники свідчать про збільшення стійкості валютного ринку.

Нагадаємо, протягом найближчих місяців банки очікують зниження ставок за депозитами як для бізнесу, так і для звичайних громадян. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

Міністерство фінансів США та НБУ підписали меморандум про співпрацю

У BankID зʼявляться нові функції – НБУ

google news