Зміна військової доктрини Білорусі: Лукашенко намагається залякати Захід (ВІДЕО)

Олександр Лукашенко. Фото: gettyimages.com

На засіданні VII Всебілоруських народних зборів (ВНЗ) глава КДБ Білорусі Іван Тертель заявив про нібито запобігання загрозі для Білорусі з боку Литви. За його словами, Литва готувала атаку безпілотників по Мінську і його передмістях. У Вільнюсі це звинувачення спростували, повідомляє FREEДOM.

“Ворожа інформаційна діяльність характеризується поширенням дезінформації та неправдивих звинувачень. Збройні сили Литви не здійснювали і не здійснюють жодних ворожих дій проти інших країн”, — представник командувача Збройних сил Литви Желіве Діджгавіле в коментарі телеканалу LRТ.

Аналітики впевнені — заяви глави білоруського КДБ адресовані виключно аудиторії всередині країни. Білоруські чиновники не вперше вдаються до такої риторики.

“Це не спрямовано на будь-яку відплату. Це просто загальне повідомлення про те, як на них нібито нападають, і яка жахлива вся ситуація. У результаті немає жодних підстав очікувати будь-яких дій. Загалом провокацій з боку Білорусі та Росії можна очікувати в будь-який момент, але конкретно з цією заявою вони не будуть пов’язані”, — пояснив незалежний аналітик Марюс Лаурінавічюс у коментарі телеканалу LRT.

Загальна військова тематика VII Всебілоруських народних зборів покликана зміцнити владу Лукашенка мілітаристськими методами, вважають експерти. На заході ухвалили нову військову доктрину Білорусі, яка не просто копіює російську, але й навіть ще більш агресивна.

“Ця доктрина потрібна насамперед Путіну. Теоретично Путін зараз може змусити Лукашенка силами білоруської армії вступити в ті чи інші дії зі здійснення агресії. Лукашенко добре розуміє, якщо він віддасть наказ білоруській армії брати участь у військовій агресії — це обернеться проти нього. Ця ситуація навколо участі білоруської армії у воєнних діях може стати іскрою величезного вибуху невдоволення в суспільстві”, — прокоментував білоруський політик, представник Координаційної ради демократичних сил Білорусі Валерій Мацкевич.

Крім заяв про небезпеку з боку Литви та Польщі керівник білоруського КДБ Іван Тертель повідав і про міфічних терористів, які нібито ховаються в київських лікарнях. Україна не стала ризикувати життями людей. Столична адміністрація терміново перевела пацієнтів і медиків в інші медичні установи.

Читайте також: Небилицями про литовські дрони та польських «диверсантів» Лукашенко допомагає пропагандистам РФ, — Мацкевич

Нагадаємо, у Білорусі затвердили так звану військову доктрину. У ній з’явився пункт, який дасть змогу долучитися до війни проти України. Йдеться зокрема про відправлення військ. Нібито Білорусь вважає можливим надання військової допомоги так званим дружнім державам, а це означає направлення військового контингенту.

Прямий ефір