Права людини частково обмежили в Україні через війну — пояснення Мережка

Олександр Мережко. Фото: sluga-narodu.com

На сайті Ради Європи опублікували заявку України про часткове призупинення дії в країні деяких пунктів Європейської конвенції з прав і свобод людини. У заявці йшлося, що під час воєнного стану права людини, передбачені низкою статей Конституції, можуть бути тимчасово обмежені. Такі обмеження регулюються статтею 15 Європейської конвенції про права і свободи людини. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Він зауважив, що частина перша статті 15 Європейської конвенції про права і свободи людини говорить: у разі війни або в разі інших надзвичайних обставин, коли під загрозою перебуває життя нації, держава має право відступити від деяких своїх зобов’язань за Європейською конвенцією.

“Я хочу нагадати, що ціла низка держав зробила такий відступ під час епідемії COVID-19. Тобто йдеться про те, що за надзвичайних обставин держава буває не в змозі гарантувати 100-відсоткове дотримання своїх зобов’язань за цією конвенцією. Це аж ніяк не означає, що йдеться про призупинення або взагалі ліквідацію цих прав, тому що Європейський суд з прав людини, який діє на підставі Європейської конвенції, має такий допоміжний характер, він набирає чинності й починає діяти, коли вичерпано засоби правового захисту. Тобто національний правовий механізм захисту прав людини, зокрема конституційних, продовжує діяти та продовжує захищати права громадян України”, — пояснив нардеп.

Мережко звернув увагу, що існують права людини, які згідно з цією ж статтею 15 Європейської конвенції не можна обмежувати.

“Наприклад, заборона тортур. За жодних умов держава не має права відступати від цієї заборони. Але таке право, як право власності, може бути обмежене, особливо в бойових умовах війни. Наприклад, у зоні бойових дій, коли необхідно терміново ліквідувати автотранспорт з метою захисту. Тобто формально — це порушення права власності, але воно диктується необхідністю військових дій і надзвичайними обставинами. Або ж необхідність розмістити в якійсь будівлі військовослужбовців — це теж продиктовано військовою необхідністю, хоча це веде до певних обмежень права власності”, — розповів він.

Читайте також: Про злочини РФ в Україні мають дізнатися якомога більше країн, — правозахисник

Нагадаємо, у Європейській комісії впевнені, що влада України не буде навмисне порушувати права своїх громадян, розуміє, в яких умовах працюють українські партнери, і довіряє їм. Про це 29 квітня під час брифінгу в Єврокомісії заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, коментуючи оновлення інформації про відступлення від зобов’язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (у зв’язку з російським вторгненням), яку українська влада надала Раді Європи.

Прямий ефір