close-btn

Теорія Мертвого Інтернету стає реальністю: звіт Imperva

Раніше над цією теорією сміялися, як над черговою параноєю, але тепер вона все більше стає схожою на правду

Теорія Мертвого Інтернету стає реальністю: звіт Imperva

Фото: freepik.com

Згідно з новим великим звітом, люди тепер нарівні з ботами користуються Інтернетом, і дехто побоюється, що Інтернет вмирає, пише Independent.

В останні місяці так звана «теорія мертвого інтернету» набула нової популярності. Вона припускає, що значна частина контенту в Інтернеті насправді генерується автоматично, і що кількість людей в мережі зменшується порівняно з акаунтами ботів.

Новий звіт компанії Imperva, що спеціалізується на кібербезпеці, свідчить, що це все більше стає правдою. Майже половина (49,6%) всього інтернет-трафіку минулого року прийшлася на ботів, свідчить її «Bad Bot Report» («Звіт про зловмисних ботів»).

Це на 2% більше порівняно з 2022 роком і є найвищим показником за весь час існування звіту з 2013 року. У деяких країнах картина ще гірша. В Ірландії 71 % інтернет-трафіку є автоматизованим, йдеться у звіті.

Частково це зростання є результатом впровадження генеративного штучного інтелекту та великих мовних моделей. Компанії, які створюють ці системи, використовують ботів, що сканують Інтернет і збирають дані, які потім можуть бути використані для їхнього навчання.

Деякі з цих ботів стають дедалі складнішими, попереджають в Imperva. Все більше і більше з них використовують домашні інтернет-з’єднання, що робить їх більш легітимними.

«Автоматизовані боти незабаром перевищать частку інтернет-трафіку, що надходить від людей, змінюючи підхід організацій до створення і захисту своїх сайтів і застосунків», ─ каже Нанні Сінгх (Nanhi Singh), генеральний менеджер з безпеки застосунків у компанії Imperva. «У міру того, як буде впроваджуватися все більше інструментів зі штучним інтелектом, боти стануть всюдисущими».

Проблеми для соціальних мереж

Широке використання ботів вже спричинило проблеми для таких онлайн-сервісів, як X, раніше відомого як Twitter. Популярні пости на сайті тепер отримують величезну кількість коментарів від акаунтів, що рекламують порнографію, і компанія, схоже, намагається їх обмежити.

Нещодавно її власник Ілон Маск заявив, що сайт почне стягувати плату з користувачів за надсилання повідомлень і взаємодію з іншими. За його словами, це єдиний спосіб зупинити поширення автоматизованих акаунтів.

Але X — далеко не єдиний сайт, який постраждав від автоматизованого контенту, що видається за справжній. Багато подібних постів поширюються, наприклад, у Facebook і TikTok.

ТікТок буквально вкритий «ШІ-слизом», як назвало такий контент видання Fast Company. Це і відео, і музика, і закадровий голос, згенерований машинами. ШІ-контент, створений ботами, підтримують інші акаунти, які теж ведуться ботами. Ймовірно, це зроблено, щоб відібрати майданчик у живих інфлюенсерів. Сприяє цьому і сам ТікТок, який просуває серед рекламодавців ідею віртуальних лідерів думок. За такою ж схемою починає працювати й Інстаграм.

Для рекламодавців це стає проблемою. Нейромережевого контенту дедалі більше, і, звісно, можна заплатити віртуальному амбасадору задля експерименту та заради тренду. Але немає жодних гарантій, що більшість його підписників не такі самі боти, які не заплатять за товар. Детальніше про це в нашій статті “Цифрові інфлюєнсери: хто вони і як з ними працювати”.

Вам може бути це цікаво:

google news