“В обмін на зброю”: Росія почала постачати нафтопродукти в КНДР (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Лідер КНДР Кім Чен Ин намагається використати Російську Федерацію, щоб відновити зруйновану економіку Північної Кореї, пише Financial Times. Пхеньян постачає Москві озброєння, а натомість отримує економічну підтримку. Так, у 2024 році Росія почала поставки в КНДР нафтопродуктів, інформує FREEДОМ.

У березні 2024 року Росія наклала вето на мандат комісії ООН з контролю за дотриманням міжнародних санкцій щодо КНДР. Після чого почала прямі поставки нафти в Північну Корею, пише Financial Times.

Супутникові знімки, надані британським аналітичним центром, доводять, що у квітні щонайменше п’ять північнокорейських танкерів заходили під навантаження у Східний порт на Далекому Сході. Постачання нафти КНДР  — пряме порушення санкційного режиму, наголосив співголова групи ООН з моніторингу санкцій щодо Північної Кореї (2013-2023 рр.) Г’ю Гріффітс.

“Те, що ми можемо бачити зараз, — це очевидна бартерна угода “зброя за нафту”, яка відкрито порушує санкції, затверджені особисто Володимиром Путіним”, заявив Гріффітс.

У 2017 році Рада безпеки ООН встановила суворі обмеження на перевезення нафти в КНДР. Це стало відповіддю на ядерні випробування Пхеньяна. Тоді Росія, як член Ради безпеки ООН, ці санкції підтримала. Тепер і Москва, і Пекін допомагають Пхеньяху обходити санкції.

“Обидві країни продовжують використовувати свої позиції в Раді безпеки, щоб захистити КНДР від відповідальності, а останнім часом щоб не дати всім державам-членам ООН дізнатися про незаконну програму озброєння КНДР і спроби ухилення від санкцій”, наголосила постійний представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Пхеньян прагне використовувати зв’язки з Москвою в спробі реанімувати свою економіку. Зокрема, російська продовольча допомога Північній Кореї допомогла стабілізувати ціни на товари першої потреби 2023 року. Утім, об’єктивної інформації про стан північнокорейської економіки немає.

За даними міністра оборони Південної Кореї, ситуація в КНДР значно покращилася останніми місяцями завдяки поставкам із Росії.

“Кім Чен Ин налагоджує зв’язки з Москвою для відновлення економіки власної країни. Деякі заводи Північної Кореї почали працювати з підвищеною потужністю”,  — з публікації Financial Times.

Співпраця у військовій сфері Росії, КНДР та Ірану має серйозні наслідки для глобальної безпеки, упевнений генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

“Північна Корея поставляє боєприпаси в Росію, а натомість Москва віддає в заставу своє майбутнє Пекіну і поставляє технології в Північну Корею та Іран, щоб допомогти їм розвивати ракетні та ядерні програми. Тож це наочна демонстрація того, що те, що відбувається в Азії, має значення для Європи, а те, що відбувається в Європі  — для Азії”, заявив Столтенберг.

За інформацією Держдепартаменту США, КНДР відправила в Росію близько 11 тис. контейнерів зі снарядами, а також 40 балістичних ракет.

У 14-му пакеті санкцій Європейська комісія має намір запропонувати запровадити обмеження проти суден, що доставляють до Росії північнокорейське озброєння. Про це пише агентство Reuters, з посиланням на високопоставлених європейських чиновників.

Читайте також: Пхеньян порушує ембарго на постачання зброї: в ООН підтвердили, що РФ атакувала Харків ракетою з КНДР

Прямий ефір