Космос

Nokia будує місячну мережу 4G для майбутніх місій

0

Nokia працює над створенням першої системи мобільного зв’язку на Місяці. Фінський телекомунікаційний велетень розробляє мережу LTE/4G, яка забезпечить надійний зв’язок для майбутніх місячних місій. Ключовий компонент цієї системи може бути запущено вже наприкінці року.

В рамках місії Intuitive Machines IM-2 на південний полюс Місяця буде доставлено спеціальне апаратне забезпечення Nokia, яке зв’яже місячний посадковий модуль Nova-C, місяцехід MAPP Lunar Outpost і апарат Micro-Nova, що спускається від Intuitive Machines, протестувавши працездатність мережі як на ближніх. та далеких відстанях.

«Зв’язок буде найважливішим компонентом для будь-якої майбутньої місії на Місяць чи Марс, нарівні з житлом, провізією та системами життєзабезпечення. Замість створення власної космічної мережі з нуля ми використовуємо ті ж технології, що забезпечують зв’язок для мільярдів смартфонів на Землі», — заявив Тьєррі Кляйн, президент Bell Labs Solutions Research Nokia.

У 2020 році NASA уклало з Nokia контракт на $14,1 млн для розробки місячної мережі в рамках програми Artemis. Фінська компанія адаптує наземне обладнання до роботи в умовах Місяця. Місячна 4G/LTE мережа Nokia обіцяє забезпечити набагато більшу пропускну здатність, ніж традиційні системи космічного зв’язку. Це дозволить прискорити обмін даними між астронавтами, так і автономними роботами на Місяці. У майбутньому мережа може бути модернізована до 5G та адаптована для марсіанських місій.

«У наступні 20 років на Місяці буде багато місій різних космічних агентств та компаній з базами у різних регіонах. Створювати кожному окрему систему зв’язку було б неефективно. Набагато розумніше використовувати єдину інфраструктуру, що поєднує всі місячні бази», — пояснив Тьєррі Кляйн.

Втім, ідея місячного мобільного інтернету викликає побоювання деяких радіоастрономів. Вони стурбовані можливими радіочастотними перешкодами від мережі, які можуть порушити радіоспостереження. Проте, оператори типу Nokia теоретично можуть захистити певні частоти, не створюючи перешкод для обсерваторій.

У разі успіху, місячна 4G мережа Nokia зможе забезпечити зв’язком безліч міжнародних та комерційних місій. Ця система може стати важливою інфраструктурою для освоєння супутника Землі та подальшої експансії людства до космосу.

Comments

Comments are closed.