Євросоюз закликають посилити санкції проти Росії — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстрація: mind.ua

Український бізнес закликає Євросоюз максимально обмежити імпорт російської металопродукції. До європейських політиків і чиновників звернулася Національна асоціація добувної промисловості України. У Європейському Союзі обговорюють можливість посилення санкцій щодо країни-агресора, повідомляє FREEДОМ.

У 2023 році від продажу залізорудної продукції та чорних металів Росія отримала 3 млрд євро. Національна асоціація добувної промисловості України звернулася до президента Єврокомісії та інших європейських чиновників із закликом припинити імпорт російських залізорудних і чорних металів. Зокрема, асоціація пропонує внести зміни до санкційного законодавства ЄС і доповнити перелік заборонених до ввезення товарів залізорудної промисловості.

“Україна разом з іншими європейськими країнами, які виробляють продукцію гірничо-металургійного комплексу, може легко замінити російську продукцію на європейському ринку, і це має стати свідченням партнерських стосунків і підтримки європейського та українського бізнесу”, — йдеться в публікації асоціації у Facebook.

Поки рішення запровадити санкції щодо російської металопродукції немає, Євросоюз розглядає варіант посилення обмежень щодо російської газової галузі, а саме імпорту скрапленого природного газу, пише Bloomberg. Цю ініціативу вже підтримав міністр навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії Джильберто Пікетто-Фратін. За його словами, у Риму немає причин бойкотувати рішення про введення нових санкцій ЄС.

“Італія зараз у змозі навіть повністю обійтися без російського газу. Ми диверсифікувалися, у нас є різні джерела, у нас є регазифікаційні термінали, тож у нас достатньо поставок, щоб не хвилюватися”, — пояснив міністр у коментарі виданню Politico.

“Санкції, найімовірніше, не будуть спрямовані на повну заборону імпорту природного газу, оскільки він і так починає програвати своїм конкурентам і за ціною, і за умовами поставок. Ймовірно, санкції будуть спрямовані проти можливості РФ дивесрифікувати свій імпорт, вони будуть спрямовані проти надання таких послуг як перевалка, страхування, виробництво цих самих суден”, — висловив думку експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

Від російського скрапленого природного газу відмовляється навіть давній торговий партнер Москви — Туреччина. Анкара веде переговори з енергетичною компанією зі США про багатомільярдну угоду на купівлю СПГ. Вашингтон робить усе, щоб віддалити від Кремля його союзників. Через побоювання потрапити під обмеження, китайські банки блокують угоди з російською стороною. Як повідомили джерела Reuters, оскільки великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних із Росією, деякі китайські компанії звертаються до невеликих банків на кордоні та підпільних фінансових каналів.

“Хоча на міжнародному майданчику Китай продовжує гнути свою лінію, що він не є учасником конфлікту, що він не підтримує санкції, і що він вимагає дотримання за собою свого права на розвиток і на формування вільних торговельних відносин із будь-якою країною, завуальовано ми спостерігаємо, що в Китаї вживають певних заходів, щоб обмежити цю торгівлю з РФ”, — пояснив кандидат економічних наук, експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, Євросоюз ухвалив 13 пакетів санкцій проти країни-агресора. Найболючішим для Кремля експерти називають обмеження щодо російського експорту нафти. За даними Міжнародної санкційної групи, ембарго ЄС та обмеження максимальної ціни на нафту вже обійшлися Москві в 113 млрд дол. експортних надходжень.

https://www.youtube.com/watch?v=u70II1mVCAc

Читайте також: Негативний іміджевий слід завдає більшої шкоди, ніж прямі втрати: про вихід західних компаній з російського ринку розповів Новак

Нагадаємо, експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев повідомив, що Європейська комісія розглядає можливість введення обмежень проти російського скрапленого природного газу.

Прямий ефір