Головна Новини Суспільство релігія Готуємось до Чистого четверга: традиції, обряди, заборони
commentss НОВИНИ Всі новини

Готуємось до Чистого четверга: традиції, обряди, заборони

Розповідаємо, що потрібно обов'язково зробити до Чистого четверга, а чого не можна робити категорично

1 травня 2024, 10:05
Поділіться публікацією:

В 2024 році Чистий четвер припадає на 2 травня. Розповідаємо значення цього дня, навіщо нам традиції прибирання, чому святкові ритуали важливі в нашому житті та як підготуватися до Чистого четверга.

Готуємось до Чистого четверга: традиції, обряди, заборони

Чистий або Великий четвер – є одним із найважливіших днів в останній тиждень перед Великоднем. У цей день розпочинають підготовку до свята — печуть паски, фарбують яйця. Але більше Чистий четвер асоціюється з великим прибиранням.  Ця традиція пішла ще від наших предків, коли починаючи з понеділка жінки вдома все чистили, мили, трусили та вимітали. Доглядали також за собою, дітьми, чоловіком, домашніми тваринами та угіддям.

В багатьох релігіях ритуали чистоти мають велике значення як символ духовної та моральної правди перед Богом. У християнстві, наприклад, ритуал прибирання на Чистий четвер до Великодня – має символічне значення. Коли Ісус Христос омив ноги апостолам під час Таємної вечері – це означало не лише послугу, а й – очищення від гріхів та готовність служити іншим. Цей ритуал нагадує вірянам про важливість духовної чистоти та любові до ближнього.


Навіщо дотримуватись ритуалів прибирання

Психологи стверджують, що ритуали займають особливе місце в нашому житті. Дотримуючи їх ми відчуваємо стабільність, спокій, контроль у непередбачуваних ситуаціях. Все це зменшує прояви стресу чи тривоги. Зараз ритуалами ми називаємо не лише ті, що сформувались історично чи культурно, а й ті, що кожен визначив сам для себе.  Наприклад, твої ранкові та вечірні ритуали по догляду за собою – дають відчуття комфорт будь-де, щоб ти почувалась, як вдома.  Твої особисті ритуали формують певний ритм та порядок у повсякденному житті. Створюють таку структуру, яка покращує продуктивність та зосередженість. Загалом, всі ці прийоми впорядковують твій час, дають усвідомити певні події, визначити цінності, а ще змінити свідомість та життя.

Тобто, в сучасності, щоб проводити ритуали не обов’язково бути віруючою людиною. Достатньо визначати для себе такі дії, які даватимуть відчуття безпеки та стабільності й дотримуватись їх. 

Готуємось до Чистого четверга: традиції, обряди, заборони - фото 2


Що можна робити в Чистий четвер

Якщо ти глибоко віруюча, тоді в цей день ти і так знаєш, що робити. Ми нагадаємо, що слід зробити тим, хто тільки вирішив долучитися до традиції Чистого четверга і не хоче облажатися на старті. Згідно з традицією, у Чистий четвер існує купа важливих справ, які бажано виконати. Тримай повний перелік:

1.Викупатись до схід сонця. Вважається, що саме у цей день вода набуває особливих властивостей, які очищують та зміцнюють дух і тіло. Бажано зануритися в озеро, річку або іншу водойму, але підійде і звичайний душ, щоб набратися здоров’я на увесь рік вперед.

2. Влаштувати велике прибирання та підготувати оселю до Великодня. Якщо немає змоги виділити на це цілий день – роби, як наші предки – починай прибирати вже з понеділка, а до четверга закінчи. Тут буде в нагоді ретельне планування кожного дня та свого часу. Важливо встигнути: випрати штори та ковдри, вимити вікна, вичистити мікрохвильовку та духовку, натерти до блиску ванну кімнату, скласти речі і таке інше. Існує переконання, що ті, хто у Чистий четвер не наведе лад вдома –  ризикує провести наступний рік у суперечках та непорозуміннях.

За натхненням для прибирання іди до клінтоків. Не знаємо, як це працює, але ці ролики дуже спонукають купити всі чистячі засоби та видраяти квартиру до блиску. Спробуй, це реально працює.

3. Викупай себе та своїх домашніх. Приділи більше уваги догляду:  улюблені маски для обличчя, кремчики, пілінги і все, що дає радість – будуть надзвичайно доречні в цей день. Ще, говорять, якщо підстригти в Чистий четвер волосся – воно ростиме густим та шовковистим.  Дитині – влаштуй ванну з пінною, а для домашньої тваринки власні спа-процедури, якщо такі можливі.

4. Проведи медитацію або помолись, якщо вирішила в Чистий четвер не обмежуватись лише прибиранням. Такі практики допоможуть зосередитися на духовних аспектах життя та підготуватися до Великодня. Звільнись від злих і гнітючих думок та почуттів. Ідеально, звісно, було б покаятись в Чистий четвер у церкві, але це вже вищий левел і має бути лише за щирим бажанням.

5. Зроби добру справу. Багато людей використовують цей день, щоб допомогти нужденним або взяти участь у благодійних заходах. Найкращим варіантом буде донат на ЗСУ або  в якийсь фонд, наприклад, такий, що переймається бездомними тваринам.

6. Спробуй в цей день дотриматися посту. Деякі християни обмежують себе у їжі саме в Чистий четвер, наслідуючи приклад Ісуса Христа, який відмовився від трапези під час Останньої Вечері.

7. Задекоруй оселю. В Інтернеті знайдеш безліч святкової атрибутики: різнокольорові яйця, корзинки, підставки, свічки, статуетки зайців та інший декор. Запровадь традицію прикрашати дім не лише до Різдва, а й на Великдень. А ще, якщо простір дозволяє – влаштуй для дитини традиційний квест: хай збирає заховані яйця, щоб отримати подарунок від Великоднього кролика. Здається, саме час переймати європейські традиції.

Готуємось до Чистого четверга: традиції, обряди, заборони - фото 3

Що неможна робити в Чистий четвер

Оскільки в Чистий четвер прийнято прибирати житло та приділяти увагу своєму тілу та душі, то категорично заборонено:

1. Залишати сміття в хаті або розкидати речі, оскільки це може призвести до конфліктів. Недостатньо просто перекласти старі речі з одного місця на інше чи викинути щось, а потім жалкувати за тими речами. Сприймай все, як очищення та звільнення простору для нового та найкращого.

2. З Чистого четверга до Страсної п'ятниці не залишай брудний посуд та замочену, але не випрану білизну. Варто підтримувати чистоту скрізь: вдома та в думках.

3.  Існує вірування, що брудну воду після прибирання неможна виливати в межах будинку, оскільки вважається, що змита водою негативна енергія – залишиться і погано впливатиме на подальше життя родини. Тому краще вилий її десь на дорогу або голу землю, де нічого не росте.

4. Лише після прибирання можна починати готувати святкові великодні страви, але куштувати їх в цей день суворо заборонено. Тому до Чистого четверга краще відклади випікання пасок та фарбування писанок.

5.   Не можна вживати брудні слова, думати про погане та зле. Візьми на найближчі дні аскезу, аби контролювати себе.


Загалом, дотримання святкових ритуалів позитивно впливає на психічне та емоційне благополуччя, сприяє зближенню з родиною та спільнотою, зберігає культурні та сімейні традиції, а також підвищує настрій та зміцнює дух.

Святкові ритуали вносять стабільність та прогнозованість в життя, оскільки вони відбуваються за певними правилами та мають певну регулярність. Вони створюють атмосферу тепла, радості та спокою. Допомагають відчувати себе безпечно та комфортно. Дотримання будь-яких ритуалів може дати тобі те, чого ти так потребуєш в сучасній реальності. А ще, вони спонукатимуть до саморефлексії, медитації та занурення в духовні аспекти власного життя.

Як бачиш, дотримання святкових ритуалів – надзвичайно потужна штука, що здатна об’єднати не лише сім’ї, а й цілі народи. Сьогодні надважливо розуміти походження національних, культурних або релігійних традицій, знати їхню історію, щоб відчути свою ідентичність. Доведено, що народи та сім’ї, які мають свої святкові ритуали та слідують їм – мають надійний зв'язок, більш згуртовані та цілісніші. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини