close-btn

Які необанки працюють в Україні: огляд

Сьогодні навіть найконсервативніші банки починають запроваджувати сучасні диджитал-рішення, зокрема через те, що необанки рухають ринок вперед, пропонуючи користувачам якісно нові онлайн-рішення, що залишають фізичні походи до відділень та паперові тяганини в минулому. У цій статті ми розглянемо декілька яскравих інтернет-банків, що працюють на українському ринку

Які необанки працюють в Україні: огляд

Які необанки працюють в Україні: огляд Фото: chat.openai.com, pngwing.com

Для початку нагадаємо, що необанк (також відомий як інтернет- та цифровий банк) — це фінтех-компанія, яка надає банківські послуги в цифровому форматі та, як правило, не має у підпорядкуванні традиційних фізичних мереж філій (відділень). Тобто послуги надаються виключно онлайн. Традиційно такі фінустанови завойовують увагу користувачів інноваційними технологіями та підходами до роботи, роблячи акцент на якості віддаленої взаємодії.

Інтернет-банкінг (також цифровий, онлайн, електронний, веббанкінг) — форма банківської діяльності, яка дозволяє клієнтам отримувати фінансові послуги, скориставшись вебсайтом фінкомпаній або мобільним застосунком, без відвідування відділень.

Необанків наразі в Україні працює не так і багато. Розглянемо детальніше інформацію про них.

Monobank

Це роздрібний продукт АТ «Універсал Банк», який виник у рамках співпраці з командою Fintech Band у 2017 році, штаб-квартира в Києві. Monobank пропонує клієнтам кредитні картки, можливість розмістити депозити, оформити оплату частинами та отримати ряд інших фінансових послуг максимально зручним способом у режимі онлайн.

Станом на початок 2024 року популярним в Україні застосунком користувалося понад 8 млн людей. За останні декілька років необанк інтегрував безліч нових функцій та послуг, зокрема, інструмент «Бойові» замість чайових, які спрямовані на підтримку ЗСУ; систему для монетизації творчості під назвою «База» (механізм подібний до Patreon); IBAN для Банок та зручну платформу для зборів грошей, тощо.

Monobank займає провідні позиції в Google Play та App Store серед найпопулярніших фінансових застосунків України. Ним щоденно користується понад 1,3 млн людей. Цей необанк третій за кількістю виданих карток.

За 11 місяців 2023 року Універсал Банк (monobank) отримав дохід 4,9 млрд грн та зайняв місце у топ-10 серед українських банків за цим показником.

«У 2023 році Універсалбанк/monobank вийшли на третю позицію за обсягом банківських вкладів населення, помінявшись місцями із Райффайзеном. Сенс Банк втримався на 5 місці, випередивши ПУМБ на 0,5% або 0,25 млрд грн. Портфель роздрібних депозитів по всім банкам за рік зріс на 16,2% (+151 млрд грн)», — розповів голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Цікаве по темі: НБУ оприлюднив звіт про стан фінансового сектору України

Izibank

Це зручний мобільний банк, фінтех-проєкт, створений на базі АТ «Таскомбанк» (та працює на його ліцензії). Проводити всі операції та отримувати послуги izibank можна за допомогою смартфону — вся взаємодія відбувається в режимі онлайн, без візитів до відділень.

Навіть сама назва відображає головну мету фінустанови — зробити персональний банкінг легким та зрозумілим. Компанія пропонує кредитні картки класу MasterCard World Contactless з лімітом до 200 тис. грн і пільговим періодом до 62 днів, депозити під високі відсотки, інструменти для аналітики витрат та управління фінансами, кешбек та багато інших можливостей.

Щоб стати клієнтом izibank потрібно лише завантажити застосунок та пройти просту реєстрацію. Також знадобиться паспорт та ІПН або Дія.

АТ «Таскомбанк» отримав прибуток за 10 місяців 2023 року — близько 250 млн грн.

O.Bank

Це цифровий необанк, розроблений АТ «Ідея Банк» (один із перших комерційних банків України, що працює з 1989 року, єдиний акціонер якого — польська фінансова група Getin Holding S.А.).

O.Bank 2.0 (оновлена версія давно відомого застосунка) дозволяє: реєструватися за допомогою Дії, проходити верифікацію через селфі, дистанційно підписувати договори, отримати цифрову картку одразу після реєстрації, відкривати рахунки та картки єПідтримка, керувати депозитами та кредитами в режимі онлайн.

Компанія також пропонує клієнтам бонуси за користування і рекомендації, вигідні відсотки за депозитами тощо.

АТ «Ідея Банк» за 10 місяців 2023 року отримав дохід близько 620 млн грн.

Банк «Власний рахунок»

Діджитал-проєкт Банку Восток (працює по його ліцензії), Mastercard і Fozzy Group (один із провідних ритейлерів України). Це зручний необанк, який користується неабияким попитом серед тих, хто прагне економити на продуктах. Зокрема, Банк «Власний рахунок» пропонує балобонуси за кожну покупку в «Сільпо».

Компанія пропонує кредитний ліміт до 100 тис. грн (пільговий період 62 дні), безкоштовне поповнення карток, перекази та платежі, а також досить нестандартну систему накопичення — Назбиратус, в рамках якого клієнти отримують 5% річних та можливість знімати кошти будь-коли без втрати відсотків.

Клієнти можуть з легкістю відкрити валютний депозит (гривневий наразі в розробці) та користуватись усіма банківськими послугами в режимі онлайн. Знімати гроші користувачі можуть в «Сільпо» та інших мережах, АЗС, аптеках.

Банк Восток за 2023 рік отримав прибуток у розмірі близько 350 млн грн.

Цікавий факт — усі вищезгадані необанки в 2023 році отримали суттєво вищий дохід, ніж у 2021 році, що може свідчити про їх невпинний розвиток та розширення.

Читайте популярне: Банки знизили ставки по кредитах і депозитах для населення

Нагадаємо, що раніше в Україні також був досить популярним Neobank, який працював за ліцензією ConcordBank (однак її було відкликано минулого року). Це рішення викликало багато обговорень та протиріч. У березні цього року співзасновниця та голова наглядової ради ConcordBank Олена Сосєдка офіційно звернулася до членів Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України з проханням запросити її на засідання, щоб від імені акціонерів банку розповісти правду про діяльність фінустанови та процес її ліквідації.

Ще один відомий необанк, який працював на ринку України — sportbank. Про закриття проєкту 17 квітня 2024 року повідомило правління Таскомбанку. Головна причина такого кроку — зміни у зовнішньому середовищі, що вимагають коригування бізнес-моделі банку та його стратегії в цілому. Наразі компанія планує зосередитись на розвитку власних проєктів. Застосунок повністю перестане працювати з 12 травня.

У Таскомбанку звернули увагу, що sportbank працював на підставі ліцензії материнського банку. Тому всі користувачі залишаються їхніми клієнтами, і банк продовжить їх обслуговувати.

Які необанки працюють в Україні: огляд

Приклади закордонних необанків

Серед найвідоміших можна відзначити Revolut — необанк з українським корінням зі штаб-квартирою в Лондоні, та N26 — європейський інтернет-банк з головним офісом у Берліні.

Revolut

Станом на початок травня 2024 року фінансова установа обслуговує понад 40 млн клієнтів фізичних осіб та 500+ тис. юридичних осіб, підтримує роботу в 150+ країн та обробляє транзакції в 36 валютах.

Серед цікавих особливостей Revolut — можливість купувати криптовалюту безпосередньо на гаманці MetaMask за допомогою Revolut Ramp. Також нещодавно компанія випустила застосунок, який перетворює планшет на POS-термінал.

N26

Цей фінтех-гігант надає послуги на території ЄС, Великобританії та США, при цьому не має відділень та обслуговує своїх клієнтів дистанційно. N26 пропонує усі послуги класичного банку, зокрема, відкриття депозитів, обслуговування овердрафту, переказ коштів, тощо. Окрім цього, на платформі можна оформити договір інвестування на ринку цінних паперів Європи, укласти договір страхування чи відкрити кредитну лінію.

Цей необанк також працює з криптою, дозволяючи за хвилину приєднати свій криптогаманець до акаунту. Разом із тим користувач отримує доступ до близько 200 монет, чіткі інсайти та миттєві угоди.

Раніше ми писали, що за останній рік довіра українців до банківських установ та Національного банку України значно впала. Станом на березень 2024 року лише 52,1% громадян повністю або частково довіряють НБУ. Торік цей показник становив 57,7%. Загалом за рік понад 10% українців перейшли від позитивних чи нейтральних до негативних оцінок довіри до регулятора.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Скільки грошей українці зберігають в банках — НБУ

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

Міністерство фінансів США та НБУ підписали меморандум про співпрацю

google news