close-btn

НБУ анулював ліцензії двом небанкам

За рішенням Національного банку України (НБУ) двом небанківським фінансовим установам було анульовано ліцензії на діяльність

НБУ

НБУ. Фото: bank.gov.ua

Про це повідомили в пресслужбі регулятора.

Так, заходи впливу у вигляді анулювання ліцензій на діяльність фінансової компанії застосували до:

  • ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ОСНОВА» (ЄДРПОУ 43578823);
  • ТОВ «АЛЬЯНС ФІНАНС» (ЄДРПОУ 38359475).

Причиною такого рішення стало неподання документів на виконання вимог п. 1 постанови Правління НБУ від 12 серпня 2022 року № 177 «Про особливості застосування процедур реєстрації та ліцензування учасників ринку небанківських фінансових послуг у період дії воєнного стану та внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39» (зі змінами).

Читайте також: НБУ оштрафував А-Банк

Ще у грудні 2023 року до зазначених небанків застосували заходи впливу у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли вчиненню порушення.

Однак фінансові установи не виконали рішення НБУ та не усунули порушення ліцензійних умов. Тому регулятор вирішив позбавити їх ліцензій, припинивши роботу небанків.

Відповідні рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 29 квітня. Вони набрали чинності з 30 квітня.

Нагадаємо, що небанківській фінансовій установі за рішенням Нацбанку України було відкликано одну з ліцензій, внаслідок чого — виключено з реєстру.

Також ми писали, що Нацбанк погодив зміни обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії чотирьом українським небанківським фінустановам. Підставою стали їхні власні заяви.

Крім того, напередодні НБУ застосував заходи впливу до 22 небанківських фінансових установ. Дві фінансові компанії отримали вимоги про вжиття заходів, спрямованих на усунення (виправлення) виявлених під час нагляду порушень та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Скільки грошей українці зберігають в банках — НБУ

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

Міністерство фінансів США та НБУ підписали меморандум про співпрацю

google news