close-btn

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів з початку року — Опендатабот

В Україні у першому кварталі 2024 року зареєстрували на третину більше бізнесів, ніж за аналогічний період торік

Українці відкрили рекордну кількість ФОПів з початку року — Опендатабот

Фото: freepik.com

З початку цього року в Україні з’явилось 74 050 нових фізичних осіб-підприємців (ФОП), повідомляє Опендатабот з посиланням на дані Єдиного державного реєстру.

Це рекордне число нових ФОПів, враховуючи квартальні показники. Така кількість на 33,6% більша, ніж за перший квартал 2023 року, та на 18% більша, ніж у 2021 році, до початку повномасштабного вторгення рф в Україну.

Читайте також: Деяким ФОПам скасували податки: кому не треба платити

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Де відкривали ФОПи

Головним лідером за кількістю відкритих власних справ останні роки залишається Київ. Там за перші три місяці 2024 року зареєстрували 10 252 нових ФОПів — 13,8% від загальної кількості.

Друге місце займає Дніпропетровська область, де відкрили 6,8 тис. бізнесів, а третю сходинку зайняла Київська область — 5,7 тис. нових підприємств.

Наступними йдуть Львівська (5582 нових ФОПів), Харківська (4888) та Одеська (4853) області.

Найменше нових бізнесів відкривали з початку року в регіонах, де йдуть активні бойові дії: Херсонська (694) та Луганська (204) області.

Вас може зацікавити: Як відкрити рахунок ФОП за 5 хвилин

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Сфери

Чверть новозареєстрованих ФОПів займаються роздрібною торгівлею — це найпопулярніша сфера, незмінна протягом останніх 4 років.

Також серед найбільш актуальних напрямків бізнесу серед українських підприємців опинилися надання індивідуальних послуг та комп’ютерне програмування.

Далі слідують оптова торгівля, інформаційні послуги, громадське харчування, транспорт, освіта та рекламна діяльність. На всі інші сфери приходиться 31,2%.

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Нагадаємо, для ФОПів з’явились нові функції в застосунку «Моя податкова». Підприємці тепер можуть переглядати дані, сплачувати податки та подавати декларації прямо у застосунку.

Також ми писали, що в кінці березня стартував пілотний проєкт з інформування платників податків щодо наявності у них заборгованостей. Він триватиме протягом трьох місяців. Мета цього проєкту — підвищити рівень обізнаності платників податків про наявність у них боргів, а також сприяння добровільному погашенню.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Скільки українці заплатять за свої авто у 2024 році — податок на розкіш

Податок на нерухомість зростає: кого зачепить найбільше

Рада ухвалила послаблення для ФОПів: які саме

google news