Росія хоче зірвати саміт миру у Швейцарії: що про це говорять експерти

Володимир Зеленський і Віола Амхерд. Фото: president.gov.ua

Російська Федерація планує зірвати перший Глобальний саміт миру, який відбудеться у швейцарському місті Бюргеншток у червні цього року.

Про це 24 квітня заявив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з главами іноземних дипломатичних представництв і міжнародних організацій, а також керівниками українських закордонних дипломатичних установ.

Мирний саміт як головний подразник для РФ

Президент підкреслив, що має достовірні дані про те, що спецслужби РФ розробляють плани зірвати мирний саміт у Бюргенштоку.

“У нас є точна інформація від розвідки, конкретні дані про те, що Росія не просто хоче зірвати саміт миру, а й має конкретний план: як це зробити, як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше. Ми поділимося з вами, шановні партнери, на рівні дипломатів, на рівні розвідок про плани Росії. І ми разом маємо цьому протидіяти — маємо працювати в єдності заради справедливого миру”, — зазначив Зеленський.

За його словами, саміт є першим реальним кроком до досягнення миру за всі роки війни. Глава держави наголосив, що це важливо не лише для України, а й для всього світу.

“Перший реальний дипломатичний крок. Спроб було дуже багато. Пропозицій було дуже багато, а така дійсно об’єднана пропозиція, такий об’єднаний майданчик буде першою такою спробою. І дуже хочеться, щоб це була не просто спроба, а був реальний результат”, — заявив Володимир Зеленський.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток, який розташований у Швейцарії, недалеко від міста Люцерн. У межах зустрічі міжнародні лідери мають намір обговорити запропоновану президентом України восени 2022 року формулу миру.

Основні завдання учасників саміту — знайти шляхи реалізації української формули миру і розробити дорожню карту для залучення Росії до процесу припинення війни.

Про проведення Глобального саміту миру в Швейцарії стало відомо в середині січня поточного року.  Тоді президенти двох країн Віола Амхерд і Володимир Зеленський під час зустрічі в Берні повідомили, що планується підготовка до цього заходу. Водночас точної дати проведення саміту вони не назвали.

При цьому, Володимир Зеленський натякнув, що Росію, яка продовжує вести війну в Україні, запрошувати на зустріч не планують. Президент підкреслив, що на захід будуть запрошені представники тих країн, які підтримують територіальну цілісність України. Однак пізніше стало відомо, що Україна запросила на саміт миру у Швейцарії керівника КНР Сі Цзіньпіна, який підтримує відносно тісні стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним.

Глобальний саміт миру у Швейцарії відбуватиметься в тому самому форматі, у якому 2023 року відбувалися чотири попередні конференції з мирного врегулювання в Україні в Данії, Саудівській Аравії та на Мальті, а 14 січня 2024 року — у Давосі.

У самій Росії до проведення Глобального саміту миру ставляться, звісно, вкрай негативно. Про це вже повідомили офіційні особи держави-агресора. Зокрема, посол РФ у Швейцарії Сергій Гармонін повідомив, що представники його країни не братимуть участі в міжнародному форумі у Швейцарії.

“Росія в жодному форматі не братиме участі в конференції щодо України у Швейцарії в червні“, — цитує Гармоніна російське пропагандистське агентство “РИА Новости“.

При цьому, посол не уточнив, чи надсилало Міністерство закордонних справ Швейцарії Росії запрошення для участі в саміті.

Про це також поінформував прессекретар посольства Росії в Берні Володимир Хохлов. Він розповів, що швейцарська сторона не надсилала Росії запрошення на саміт.

“Наша позиція добре відома. Навіть у разі отримання запрошення на такий захід російська сторона його не прийме”, — зазначив дипломат.

Хохлов додав, що ідея мирної конференції нібито неприйнятна для РФ, оскільки “йдеться про черговий варіант продавлювання нежиттєздатної “формули миру”, яка не враховує російські інтереси”.

Читайте також: Росія планує зірвати перший Глобальний саміт миру, — президент Зеленський

Реакція РФ на проведення саміту миру — в огляді експертів

Про те, чому Росія хоче зірвати черговий саміт миру, які плани має Кремль щодо блокування цього заходу, та яку роль у досягненні миру в Україні відіграє зустріч міжнародних лідерів у Швейцарії, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіли:

  • Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента України;
  • Андреас Умланд, німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень;
  • Олександр Антонюк, політичний експерт, військовослужбовець ЗСУ;
  • Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Росія не зацікавлена в проведенні саміту миру

— Російська Федерація, безсумнівно, передбачувана. Очевидно, що в Кремлі робитимуть усе, щоб ми — табір демократії — не отримали ті результати, які необхідні.

На саміті миру має бути остаточно затверджена формула миру, яка приведе до справедливого миру як такого. Все інше — це фікція, це заморожування війни, продовження війни і так далі. Або капітуляція, на чому наполягає Росія, що неможливо в принципі.

Що вони будуть робити? Зрозуміло, що Росія не зацікавлена в саміті миру. Зрозуміло, що вона не зацікавлена в тому, щоб там була присутня велика кількість країн, особливо країн глобального Півдня, які займають нейтральну позицію.

Тому що Росія свої пропагандистські кампанії масштабує за рахунок активної роботи на цьому ринку, де присутні нейтральні країни. Що вона буде робити? Вона буде брехати, вона буде заливати все пропагандою, вона буде намагатися шантажувати ці країни, щоб вони відмовлялися від участі. Вона буде використовувати те саме право вето.

Поки в Росії буде право вето в Раді Безпеки, поки вона там перебуватиме, вона завжди зможе впливати на ті чи інші країни, які займають зараз нейтральну позицію. Чому вони займають нейтральну позицію? Тому що в них є свої інтереси, які Росія розторговує через право вето.

Тобто вона каже: якщо ви будете підтримувати Україну, ми використаємо право вето, заблокуємо для вас там якісь фінансові програми або якісь розслідування будемо ініціювати проти вас. І, відповідно, поки Росія має ці інструменти, вона спробує зменшити явку країн на саміт, вона спробує дискредитувати саму ідею цього саміту, вона зараз уже намагається це робити.

Ось вони це будуть все просувати, ще раз, використовуючи різні інструменти.

АНДРЕАС УМЛАНД: Мирний саміт неприйнятний для РФ

— Зрозуміло, що Росія не хоче, щоб цей саміт відбувся, тому що базовий документ для нього – це український план миру. І ці 10 пунктів, у яких ідеться про повне відновлення територіальної цілісності, про справедливість, про репарації тощо.

Це найбільш великий і всебічний план. Тому це, звичайно, для Росії абсолютно неприйнятно. Можна тільки сподіватися, що туди приїдуть багато делегацій, і тим самим підтримають український план мир.

ОЛЕКСАНДР АНТОНЮК: Саміт миру визначає політику на багато десятиліть

— У будь-якому разі, саміт — це формування союзних держав. Це вже, по суті, створення нового порядку денного і тих рішень і політики, які визначатимуть майбутнє на кілька десятиліть.

Це країни, які вже чітко розуміють глобальні загрози, які загрожують кожній країні-учасниці саміту.

Зрозуміло, що цей саміт не розв’яже питання війни та миру. Але він, мені здається, створить тренд, який буде вже розвивати подальші дії, як у ставленні до країни-агресора та її союзників, так і у створенні в тому ж форматі блоку НАТО.

Дискусія для багатьох членів НАТО не зовсім приємна, але все одно в цьому є необхідність. Треба сказати велике “Спасибі!” президенту Франції Еммануелю Макрону, що він є сьогодні одним із фаворитів, який створює безпекові блоки на європейському континенті, де Україна формує тренд.

Ми говоримо про створення безпекового блоку, щоб своєчасно не просто відбивати ті загрози, які сьогодні являє собою терористичний режим Кремля, а хоча б на кілька кроків іти вперед для того, щоб просто не допускати таких прецедентів, які сьогодні є в Україні.

ІГОР ПОПОВ: До 20 травня російська пропаганда буде посилена

— Можна прогнозувати, що найближчим часом, у період до 20 травня, буде посилено щільність інформаційного вогню. Подібна інформація дедалі частіше з’являтиметься в анонімних Telegram-каналах і пабліках у Tik-Tok.

Українські відповідні компетентні органи вже знайшли точки дотику не тільки з глобальними платформами YouTube, Facebook, а й із Tik-Tok і Telegram. Тому фейкова інформація, російська пропаганда блокуватимуться на всіх цих каналах, відповідно, з’являтиметься на нових, але менш популярних каналах.

А після 20 травня, за ідеєю, все затихне, бо не станеться ніяких повстань, путчів, і тому противник шукатиме інші приводи для нових інформаційних спеціальних операцій, а також намагатиметься зірвати глобальний саміт миру. І розповідати, що це не такий саміт, не такий світ і взагалі не така Швейцарія, або ще щось.

У противника є інформаційні війська, які зайняті щодня такою роботою.

Читайте також: Участь Китаю в Глобальному саміті миру буде важливим знаком, — Джигун

Прямий ефір