“Фуцзянь” виходить у море, в Китаї розпочалися випробування нового авіаносця (відео)

Китай вивів на ходові випробування свій третій авіаносець «Фуцзянь».

Про це повідомляє видання Global Times.

Нагадаємо, що у листопаді на авіаносці випробовували електромагнітну катапульту. Це було важливим етапом тестування будь-якого сучасного авіаносця, який проводиться перед ходовими випробуваннями.

Електромагнітна катапульта – це новинка у ВМС НВАК. «Фуцзянь» став першим китайським авіаносцем, який її отримав. Інші авіаносці – «Ляонін» (колишній «Варяг» проєкту 1143 «Кречет») та національний «Шаньдун», обладнані трампліном.

Впровадження катапульти дозволить базувати на авіаносці важкі літаки, до прикладу, борти ДРЛВ.

Якщо ходові випробування будуть успішними, новітній китайський авіаносець буде введений в експлуатацію вже у 2025 році.

«Фуцзянь»

«Фуцзянь» (Type 003 «Fujian») – це авіаносець з неядерною силовою установкою, будівництво якого стартувало у березні 2015 року.

Його точні параметри не відомі, оціночна водотоннажність становить близько 80 тисяч тонн, приблизна довжина 313 метрів, а ширина – 74 мети.

Надбудова і два ліфти авіаносця розташовані по правому борту, як і на авіаносці «Шаньдун», однак розміри ліфтів збільшилися.

Авіаносець «Фуцзянь». Фото з відкритих джерел

Тепер кожен з ліфтів може підняти не один, а два літаки. У надбудові розташований центр управління польотами, на ній змонтовані радіолокаційна станція та засоби зв’язку.

Новий авіаносець має плоску польотну палубу, від трампліна відмовилися. На палубу встановили три електромагнітні катапульти, довжина яких становить близько 105 метрів. Для забезпечення посадки літаків на палубу встановлені авіафінішери.

Оціночна авіагрупа буде складатися з 40 винищувачів, літаків ДРЛВ та гелікоптерів.

Літак ДРЛВ для «Фуцзяня»

У Китайській Народній Республіці активно випробовують новий палубний літак дальнього радіолокаційного виявлення KJ-600.

На оприлюднених фотографіях видно KJ-600 під час випробувального польоту, на відміну від ранніх фотографій, літак пофарбований у кольори ВМС Народно-визвольної армії Китаю. Аналітики припускають, що станом на сьогодні існує щонайменше чотири прототипи.

KJ-600 – це новий палубний літак ДРЛВ ВМС НВАК, який розроблений та виробляється компанією Xi’an Aircraft Company. Візуально літак нагадує американський палубний E-2 Hawkeye та скасований радянський проєкт Як-44.

Політ KJ-600. Фото з соціальних мереж

Точні технічні характеристики KJ-600 невідомі, однак аналітики GlobalSecurity припускають, що його операційна дальність становить 1250 кілометрів, а стеля польоту – 15 кілометрів.

Характеристики РЛС залишаються таємницею. Відомо, що вона базується на KLC-7, експортну версію якої показали у 2018 році.

Джерело Мілітарний

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше