Україна є найбільшим виробником дронів у світі, — Яковенко

Валерій Яковенко. Скріншот: uatv.ua

Україна стала найбільшим виробником дронів у світі. Безпілотні літальні апарати (БпЛА) збираються з українських компонентів. За фактом, той мільйон дронів, про який говорив президент України Володимир Зеленський, уже виготовлений і перебуває в процесі логістики. Про це сьогодні, 1 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник групи компаній DroneUA, експерт у сфері безпілотних технологій і робототехніки Валерій Яковенко.

“Зараз Україна є найбільшим виробником дронів у світі. Таку кількість дронів, які виробляють українські інженери, жодна країна-виробник виробляти не може і не виробляє”, — сказав він.

На даному етапі масштабується виробництво компонентів, з яких складаються унікальні дрони українського виробництва. Динаміка процесу позитивна.

“Українські дрони стають дедалі локалізованішими — вони збираються з українських компонентів. І вже сьогодні кожна деталь має український аналог. Залишається лише масштабувати це виробництво до максимуму, ґрунтуючись тільки на компонентах українського виробництва. Це досить довгий шлях, але динаміка хороша, і зараз дрони активно збираються безпосередньо з українських компонентів”, — пояснив експерт.

Він підкреслив, що до кінця року Україна виробить на порядок більше дронів, ніж заявляв Зеленський.

“Де-факто цей мільйон дронів, про який говорив президент, уже було вироблено українськими інженерами, і зараз він перебуває в процесі постачання, логістики тощо. Цифри будуть набагато більшими до кінця року. І цьому сприяє виділення додаткових грошей із державного бюджету України, закордонна допомога”, — зазначив Яковенко.

Закордонні партнери зацікавлені вкладати кошти в програму безпілотників в Україні.

“Ініціатива закордонних партнерів формується в контексті не тільки допомоги Україні, а й запозичення певного досвіду. Якщо кожного з українських виробників і компаній виділити окремо, поставити на територію будь-якого нашого союзника, ми отримаємо одразу ж компанію-виробника №1. Ту кількість обладнання, яке виробляється в Україні, ніхто не робив”, — акцентував експерт.

Читайте також: Російському ВПК не вистачає персоналу, комплектуючих й надійних логістичних схем, щоб наростити випуск ракет, — Криволап

Прямий ефір