Головна Новини Суспільство події Прогноз на травень: з якими викликами зіштовхнеться Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Прогноз на травень: з якими викликами зіштовхнеться Україна

Зараз наше першочергове завдання – якнайшвидше отримати все, необхідне для відображення агресії

1 травня 2024, 17:38 comments10967
Поділіться публікацією:

Останній місяць весни обіцяє бути для України складним. Росіяни продовжують тиск на фронті, розширюючи плацдарм на Авдіївському напрямку. І явно мають намір або до інавгурації Путіна (7 травня), або до сакральної для себе дати "перемоги" (9 травня) досягти якихось значних успіхів. У свою чергу наша країна сподівається після Великодня (5 травня) отримати, нарешті, винищувачі F-16, веде досить важливі переговори зі США про гарантії безпеки, а також підготовку до червневого саміту миру у Швейцарії. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" очікуваннями від ситуації в найближчому майбутньому на фронтах, у внутрішній та зовнішній політиці.

Прогноз на травень: з якими викликами зіштовхнеться Україна

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Найближчими тижнями точно буде якесь просування російських військ

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"У травні очікуємо на військові поставки від Європи та США, вони йтимуть протягом усього місяця. Чекаємо на нову хвилю російського наступу. Він припаде на кінець травня – початок літа. А найближчими тижнями точно буде якесь просування російських військ, щоб до сакральної для себе дати – 9 травня – захопити щось серйозне, типу того ж Часового Яру".

Щодо "розгойдування" теми з нібито нелегітимізацією Зеленського, термін президентських повноважень якого спливає цього місяця, експерт не бачить, як реально противники України зможуть зіграти на цьому.

"Вже дано всі пояснення. Мовляв, воєнний час, вибори не проводитимуться. Демонстрації та мітинги у нас під забороною. Інформаційне поле більш-менш контрольоване владою. А ті телеграм-канали, які не контролюються, і так "качають" будь-які теми явно антиукраїнської спрямованості, – зазначає Олексій Голобуцький. – Причому тему нібито нелегітимності Зеленського вони качають ще з кінця минулого року. Зрозуміло, що це ІПСО, як і те, що серйозне невдоволення Зеленським – це, все ж таки, питання не травня".

Росіяни запустять нову хвилю ІПСО

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко акцентує, що ситуація в найближчому майбутньому виявиться досить складною. Незважаючи на виділення Штатами фінансування на допомогу Україні у розмірі близько 61 млрд, а також те, що певні пакети військової допомоги вже почали надходити, ми втратили понад півроку, доки в американському політикумі точилися дебати, пояснює він. А росіяни весь цей час наступали, накопичували сили та засоби для нових хвиль наступів.

"Зараз наше першочергове завдання – якнайшвидше отримати все, необхідне для відображення агресії. А далі – спочатку успішно зупинити просування ворога, а потім переламати ситуацію, перехопити ініціативу", – зазначає Ігор Петренко.

За його словами, в даний момент окупанти мають певні тактичні успіхи на полі бою, а також запускають масу ракет і дронів (поки в нас ослаблена ППО) і нові ІПСО за різними напрямками. Вони розуміють, що як тільки постачання озброєнь і боєприпасів набуде постійного ритму (а над цим працюють зараз і США, і Європа), а ЗСУ отримають поповнення в живій силі (це вже наша внутрішня робота, включаючи більш ефективну мобілізацію), то досягти успіхів буде складно, наголошує експерт. Тому саме зараз росіяни намагаються використати тимчасовий проміжок, лаг у отриманні нами потрібної допомоги.

"На зовнішньому фронті ми активно працюємо над укладанням угоди про сферу безпеки зі США. Цей процес просунувся, про що заявляли і президент Зеленський, і голова Офісу — Єрмак. Є надія, що невдовзі ми побачимо конкретні результати у цьому напрямі. Також тривають переговори щодо укладання подібних угод (а ми маємо вже дев'ять таких, у тому числі з найбільшими європейськими країнами – Британією, Німеччиною, Францією) з іншими державами, включаючи Португалію. Готуємося ми і до саміту за українською формулою миру, який відбудеться у середині червня у Швейцарії", – розповідає Ігор Петренко.

Він вважає, що цікавим у даному ракурсі буде вояж китайського лідера Сі Цзіньпіна до Європи, який розпочнеться з 5 травня та триватиме п'ять днів. За його результатами може чіткіше вимальовуватися — чи буде КНР присутня на саміті у Швейцарії. Крім того, ми розширюємо та продовжимо співпрацю з НАТО (у тому числі напередодні ювілейного саміту Альянсу у липні у Вашингтоні), розуміючи, що наше членство там – перспектива безумовна, але – післявоєнна.

"Очевидно, що росіяни запустять нову хвилю ІПСО, ставлячи під сумнів легітимність Зеленського, підв'язуючи під це нібито нелегітимність і запропоновану ним формулу миру. Ми це розуміємо, вже відбиваємо такі атаки, готові відбивати нові, – зазначає експерт. – Активно продовжуємо та продовжимо працювати з європейськими партнерами, які розширюють номенклатуру постачання необхідних нам боєприпасів та озброєнь. Зокрема, не залишаємо спроб домогтися від Німеччини поставок ракет Taurus, особливо на тлі того, що США зважилися нарешті забезпечити нас далекобійними ракетами ATACMS".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування щодо ситуації на фінансово-економічних фронтах: що може змінитися у травні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини