"Доступні кредити 5-7-9%": що змінилося

Наразі ліміт для тваринництва – 150 млн гривень, а для оборотного капіталу – 5 млн.
"Доступні кредити 5-7-9%": що змінилося
Tierra Mallorca / unsplash.com

Уряд вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам підприємництва за програмою "Доступні кредити 5-7-9%". У пріоритеті – кредитування на інвестиційні цілі.

Про це повідомляє пресс-служба Мінекономіки.

Наголошується, що зміни торкнулися зниження максимальної суми кредитування на фінансування оборотного капіталу до 5 млн гривень. При цьому ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема, для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 мл грн. Крім того, уряд змінив ліміт кредитування галузі тваринництва, збільшивши його до 150 млн грн.

Читайте також:

«Держава має обмежений ресурс дешевих грошей для підтримки бізнесу. І ми прагнемо використати його максимально ефективно. В умовах, коли Нацбанк поступово зменшує облікову ставку, оборотні кошти стають доступнішими на ринкових умовах. Відповідно уряд модернізує програму “5-7-9%” таким чином, щоб перефокусувати цей вид державної підтримки на інвестиційне кредитування. Залучення інвестицій у реальний сектор є одним із ключових напрямів політики «Зроблено в Україні», – зазначила заступник міністра економіки Надія Бігун.

У прес-службі повідомляють, що Кабмін також змінив параметри програми, які впливають на прибуток банків. Зокрема, було обмежено розмір маржі банків, які працюють із позичальниками за програмою Доступні кредити 5-7-9%. На думку уряду, це дозволить звільнити 3 млрд грн. та спрямувати ці кошти безпосередньо на кредитування бізнесу.

«Уряд повинен збалансувати прибуток банків до ринкового рівня і перенаправити фінансовий ресурс, що вивільнився, на розширення програми «Доступні кредити 5-7-9%», тобто на кредитування бізнесу, що розширює своє виробництво», - підкреслила Бігун.

Раніше ми писали про те, що з початку 2024 року 6400 підприємців отримали кредити за програмою «Доступні кредити» на загальну суму 25,3 млрд гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK