Сі Цзіньпін намагається вбити клин між США та Європою — думка політолога

Сі Цзіньпін. Фото: ap.org

Своїм візитом до Франції лідер Китаю Сі Цзіньпін хоче особисто переконатися, наскільки серйозними є заяви французького президента Еммануеля Макрона щодо можливості застосування ядерної зброї в рамках безпеки Європи. Про це сьогодні, 1 травня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів політолог Дмитро Васильєв.

“Президент Франції зробив кілька заяв, які досить сильно спантеличили китайського лідера. По-перше, Макрон заявив, що Франція може відправити свої війська на територію України. По-друге, він заявив про можливість застосувати ядерну зброю в разі зовнішньої загрози Європейському Союзу. Тому Сі Цзіньпін вирішив особисто переконатися в серйозності заяв президента Франції. Все-таки не треба забувати, що Франція — ядерна держава. А це вже саме по собі змушує її побоюватися”, — зазначив політолог.

А ось візити Сі Цзіньпіна до Сербії та Угорщини, на думку Васильєва, — це один зі способів негласної підтримки Росії.

“І Сербія, і Угорщина — це країни, які мають давні і досить прямолінійні відносини з Росією. І сьогодні Росія — це васал Китаю. Те, що вона робить — вигідно Китаю, і він опосередковано або безпосередньо керує цими діями. Тому візит до Сербії та Угорщини — роздати вказівки, як діяти далі для того, щоб виконувати цілі та завдання, які сьогодні стоять перед Китаєм”, — зазначив експерт.

Він додав, що сьогодні КНР дуже вигідна “дружба” з Росією.

«А також вигідно, щоб війна в Україні тривала. По-перше, Китай дуже зацікавлений в ослабленні Росії. По-друге, РФ вигідна йому як економічний партнер, на якому можна заробляти гроші. По-третє, Китаю вигідне ослаблення євроатлантичного блоку. Тому його лідер робитиме максимально все, щоб війна в Україні тривала якомога довше”, — констатував політолог.

За його словами, ще одна мета поїздки в Європу китайського лідера — спроба вбити клин між Європою і США.

“Нині у світі триває глобальна гібридна війна. Китай у цій гібридній війні є координатором усього авторитарного. Сполучені Штати Америки — координатором демократичного світу. Тобто, йде війна цивілізацій — війна демократії та автократії. Китай розуміє, що один із методів виграти цю війну — домогтися того, щоб противник розсипався ще до бойового зіткнення. Тому Китай застосовуватиме цей інструментарій повною мірою, і через такі дії як вбити клин між союзниками демократичного блоку. До слова, мирні спроби приструнити США вже перейшли в розряд відвертих погроз. Сподіваємося, що Китай це все почув і зробив правильні висновки”, — резюмував Дмитро Васильєв.

Читайте також: Візит Сі до Європи через Москву стане індикатором його позиції з приводу агресії РФ проти України — думка Попова

Раніше Божко висловив думку, що Китай зблизив Москву і Пхеньян, щоб викристалізувати антизахідний світ для геополітичного протистояння зі США.

Прямий ефір