Головна Новини Світ Європа Ставка на русофілів і корупціонерів спрацювала. Чого досягнув Кремль в Грузії
commentss НОВИНИ Всі новини

Ставка на русофілів і корупціонерів спрацювала. Чого досягнув Кремль в Грузії

Після того, як в Грузії був прийнятий так званий закон про іноагентів за калькою з РФ, на європейських перспективах цієї країни можна поставити хрест, вважає історик Вахтанг Кіпіані. За його словами, такі події можна було передбачити

1 травня 2024, 20:54
Поділіться публікацією:

Парламент Грузії ухвалив так званий "закон про іноагентів", який є калькою з аналогічного російського закону.

Ставка на русофілів і корупціонерів спрацювала. Чого досягнув Кремль в Грузії

Протести в Грузії

"На європейських перспективах країни за нинішнього політичного класу можна поставити крапку. Сумно. Але передбачувано",
- підкреслив історик Вахтанг Кіпіані.

За його словами, він ще дванадцять років тому говорив і пояснював, що так звана "грузинська мрія" — це місцеві януковичі та медведчуки, тільки з кращим тюнінгом і знанням іноземних мов.

"Пам'ятаю як умнічали тоді "експерти" і казали протилежне, що мовляв от тепер і почнеться справжня євроінтеграція і свобода без авторитарних тенденцій партії Саакашвілі. Ще тоді було зрозуміло, що Путін дав добро Іванішвілі на фактичне захоплення влади шляхом безпрецедентного підкупу електорату, плюс опори на всіх, хто був невдоволених курсом на ЄС — від корупціонерів і інших "жертв реформ" до латентних русофілів, особливо з числа релігійних консерваторів-ультрапатріотів (це специфіка Сакартвело)"
, — розповів Кіпіані.

Історик каже, вже навіть в ті часи звучала думка, що не отримавши можливості зупинити європеїзацію країни зброєю, Москва зробила ставку на м'яку силу.

"І це виявилося ефективним знаряддям знекровлення і зупинки руху до ЄС. Звісно, в Грузії є дуже багато людей, які розуміли це відразу. На них і надія. Їм буде зараз ще важче",
— підкреслив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Грузії прийняли закон про іноагентів, який вивів на протести багато людей, до яких представники правоохоронних органів застосували силу. Після цього в ЄС запропонували відмовити Грузії в перспективах членства в Європейському Союзі. При цьому в Україні відзначили, що таким чином буде виконана "кремлівська мрія".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини